Karadeniz Bölgesinde Bulunan Nehirler Ve Özellikleri Kısaca

Bu yazımızda Karadeniz Bölgesinde bulunan nehirler ve özellikleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafik bölgesinden biridir. Bölge ülkenin kuzeyindedir. Adını Karadeniz’den alır. Karadeniz Bölgesinde Karadeniz İklimi görülür. Yeryüzü şekillerinde dağlar denize paralel uzanır, Verimli ovalar, deltalar, akarsular ve su kaynakları bulunmaktadır. Ormanlıklar, yaylalar bölgede sıktır.

Karadeniz Bölgesinde birçok nehir bulunur. Bu nehirlerin hepsi Karadenize dökülür. Uzun nehirler kıvrılarak birçok şehirden geçer. Kızılırmak ve Yeşilırmak en bilinen nehirleridir.

Kızılırmak, Türkiye’nin en uzun nehridir. Orta Karadeniz’de denize dökülür. Kızılırmak rengi kızıl olduğu için bu ismi almıştır. Debisi yüksektir. Yaklaşık onbir şehirden geçer.

Yeşilırmak, Karadenizin bir diğer meşhur nehridir. İsmini yeşilliğinden alır. Samsun şehrinde en verimli ovalardan biri olan Çarşamba Ovası üzerinden geçerek Karadenize dökülür.

Çoruh Nehri, dünyanın en hızlı akan akarsuyudur. Artvin’de bulunur. Artvin’den Karadeniz’e dökülür. Üzerinde birçok çay bulunmaktadır.

Kelkit Çayı, Sivas ve Giresun’u dolaşarak vadilerden geçer. Verimli ovalar üzerinden Karadenize dökülür. Çay olmasına rağmen uzun menzillidir.

Karadeniz dört mevsim yağış alan ve yeraltı ve yerüstü su kaynakları bol olan bir bölgedir. Yağmur ve kar suları bölgede su kaynaklarının zenginliğini oluşturur. Bu nedenle akarsuların debisi yüksektir. Kızılırmak, Yeşilırmak, Çoruh ve Kelkit nehirden çaya doğru en gür akan nehirlerdir.

Çoruh çok gür akar. Üzerinde çaylar bulunur. Bu çaylar aktığı bütün bölgeyi besler. Bu sebeple verimli arazilerin oluşmasına neden olur. Kızılırmak da aynı şekilde Samsun’da Çarşamba Ovası’nın verimli olmasına neden olmuştur.

Karadeniz Bölgesinde Bulunan Nehirler Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.