Kapitülasyon Nedir Ve Osmanlı Devletine Ne Gibi Etkileri Olmuştur Kısaca

Bu yazımızda kapitülasyon nedir ve Osmanlı devletine ne gibi etkileri olmuştur kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Osmanlı Devleti’nin devlet olduktan sonraki iki yüz yılı fetih hareketleriyle geçirmesi ve süper güç olma yolunda ilerlerken ticaret yollarına hakim olması devleti imparatorluk seviyesine çıkartmıştır. Dünyada değişen güç dengeleri ekonomik alanda da kendini göstermiş, Avrupa dünyası, yeni sermaye, hammadde, Pazar arayışına girerek ticari yollar keşfetmiş ve hamle yapmıştır.

Sınırların genişlemesiyle büyüyen devletler, ticari anlamda faaliyetler yapıp üretim sağlarken iktisadi dengeler üzerinde de kafa yormuştur. Bu maksatla yabancı yatırımcının ilgisini çekmek, ticaret hacmini genişletmek ve dünya ile iyi ilişkiler kurmak için Osmanlı’da özelleştirme hareketleri olarak kapitülasyonlar devreye sokulmuştur.

Osmanlı Devleti’nin ekonomik yapısının en muktedir olduğu dönemde dünya ekonomik güç dengelerinin elinden kayıp gitmemesi yabancı yatırımcıya kapitülasyonlar verilmiştir. Bu kapitülasyonlarla ticaret hacmi genişlemiş, üretim artmış, rekabet oluşmuş, yap işlet devret politikaları gündeme gelmiştir.

Ekonomik güç dengelerinin kontrolünü sağlamak için yapılan bu iyi niyetli çalışmalar makineleşmenin başlaması ve buhar gücünün keşfedilmesiyle sanayiyi ortaya çıkarmış ve sanayi de zamanla gelişerek endüstriyel toplumların ve devletlerin oluşmasını sağlamıştır.

Bunlarla beraber kapitülasyon hareketleri devam etse de orta vadede kendini yenileyememiş olan devletler kapitülasyonlarla bağımsızlığını kaybetme ve ekonomik anlamda borçlanma yoluna girerek güç dengelerini yitirmiştir. Bunlardan biri olarak Osmanlı’da kapitülasyonlar yüzünden duraklama, gerileme ve dağılma dönemleri yaşamıştır.

Kapitülasyon Nedir Ve Osmanlı Devletine Ne Gibi Etkileri Olmuştur Kısaca Konusunda Düşüncelerinizi Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.