Hücre Teorisi Nedir? Hücre Teorisi’ne Katkı Sağlayan Bilim İnsanlarını ve Çalışmalarını Açıklayınız.

Aşağıda hücre teorisi nedir hücre teorisine katkı sağlayan bilim insanlarını ve çalışmalarını açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

Canlılar hücrelerden meydana gelmektedir. Hücre atomlardan oluşmaktadır. Hücrenin faaliyetlerini gerçekleştirmesinde üç temel kısım söz konusudur. Bunlar çekirdek, sitoplazma ve hücre zarı şeklindedir. Bazı hücrelerde hücre duvarı da bulunmaktadır. Hücre canlı olarak kabul edilen ve organellerin faaliyetleriyle dokuların, organların, sistemlerin ve organizmanın oluşmasını sağlayan yapılardır.

Hücreler bölünerek çoğalırlar. Hücrelerde genetik bilgi bulunmaktadır. Hücrelerdeki genetik bilgi sayesinde genetik transfer gerçekleşmektedir. Büyüme ve gelişme, hücrelerin bölünmesi ile ilgilidir. Üreme de hücrelerin bölünerek çoğalması şeklinde meydana gelir.

Hücreyi oluşturan organeller, canlıyı meydana getiren hücrelerin özelliklerine göre değişmektedir. Bu nedenle her farklı canlı için farklı hücre organelleri bulunmaktadır. Hücre organellerinin her birinin görevi bulunmaktadır. Enerjinin üretilmesi, boşaltım, sindirim, iletim, sentez gibi faaliyetler hücrelerde gerçekleşir.

Bütün canlıların hücresinde bulunan ribozom organeli sayesinde protein sentezi yapılmaktadır. Hücre teorisine göre hücrelerin büyüme, gelişme, onarım ve üreme faaliyetleri devam ettikçe canlı hayatına devam eder. Hücredeki enerji üretiminin bitmesi de hücrenin ölmesi anlamına gelmektedir. Hücrede genetik olarak kalıtımı sağlayan DNA ve RNA yapıları da bulunmaktadır.

Hücre Teorisi’ne katkı sağlayan bilim insanları büyüme ve gelişme konusunda araştırma ve inceleme yapan kişilerdir. Theodor Schwann, Matthias Schleiden, Rudolf Virchow hücre konusunda araştırma yapan ve deneyler gerçekleştiren bilim insanlarıdır.

Hücre Teorisi Nedir Hücre Teorisi’ne Katkı Sağlayan Bilim İnsanlarını ve Çalışmalarını Açıklayınız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.