Eşeysiz Üreme Nedir Eşeysiz Üreme Çeşitleri

p17

Bu yazımızda eşeysiz üreme nedir eşeysiz üreme çeşitleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Eşeysiz üreme bir mitoz bölünme sonucudur. Eşeysiz üremede döllenme gerçekleşmez. Tek hücreli ve ilkel canlılarda görülen eşeysiz üreme aynı hücrelerin meydana gelmesinden oluşur. Eşeysiz üremede farklılıklar ancak mutasyonla sağlanabilir.

Eşeysiz üreme sonucunda çok sayıda hücre meydana gelebilir. Bu hücreler çevresel koşullara dayanıklılık gösterdiği sürece hayatta kalarak üremeyi devam ettirir.

Eşeysiz üreme çeşitleri şu şekildedir:

Bölünme ile eşeysiz üreme: İlkel canlıların hücrelerinin çekirdekleri kendilerini eşleyerek bölünürler bu da hücrelerin çoğalmasına neden olarak üremeyi sağlar. Hücrenin boyutundan bağımsız olarak enine ve boyuna bölünme olabilir.

Tomurcuklanma ile eşeysiz üreme: Canlının bir yerinde meydana gelen çıkıntının, adeta musluktan damlayan bir damla su gibi tomurcuk şeklinde bölünmesiyle oluşan üreme çeşididir. Canlıda meydana gelen bu çıkıntı hücreyle birlikte ya da hücreden ayrı yaşayabilir. Sünger, denizanası buna örnektir.

Sporla çoğalma: İklim şartlarına ve coğrafik özelliklere göre bir tozlaşma gibi bitkiler ve bitkiye yakın canlılar üzerinde bir örtü gibi duran sporlar mitoz bölünme geçirerek çoğalır. Mantarlarda sporla çoğalma gözlenir.

Vejatatif çoğalma: Tohumla çoğalma özelliğinin yanı sıra gövde ya da belli bir kısımdan yeniden çimlenmeyi sağlayan mitoz bölünme çeşididir. Çilek, patates bu şekilde ürer.

Rejenerasyon: Bir canlının kendini yenileyerek üremesi olayıdır. Bir mitoz bölünmedir. Vücutta meydana gelir. Denizyıldızının kopan parçasının yerine yenisinin oluşması buna örnektir.

Eşeysiz Üreme Nedir Eşeysiz Üreme Çeşitleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.