Dinimizin İslam’ın Hak Ve Özgürlüklere Verdiği Önem Kısaca

p18

Bu yazımızda dinimizin İslam’ın hak ve özgürlüklere verdiği önem kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İslam dini bütün insanlığa gönderilmiş bir dindir. Muhatabı insan ve cinler olan dinin, insani boyut olarak ele alınmasında Müslümanlık kavramının insanlık kavramı üzerine kurulu olduğu görülmektedir.

Yani insanların dünyasında Müslüman olabilmek için insan olmak gerekir. Bu demektir ki insani değerler ne kadar korunursa ve insanlar ne kadar değer görürse o kadar İslam yaşanıyordur. İslam’ın yaşanması için insanlık en önemli olgudur.

Bu nedenlerle İslam, insan haklarına önem vermektedir. Bilindik bir tabirle kul hakkı haramdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Müslüman hakkı değil, kul hakkı olarak haram kılınmasıdır. Yani Allah’ın herhangi bir kulunun hakkını yemek haramdır. Bu kul İslam dışında her türlü dini kimliğe ve etnik yapıya sahip olabilir. Fakat hakkının yenmesi caiz değildir. Ayrıca Allah kul hakkını kendi hakkından ayrı tutarak kullar arasında hesaplaşmaya bırakmıştır.

İslam’da çocuk hakları oldukça önemlidir. Çünkü İslam reel bir din olarak, çocukların geleceğin umudur olduğunu öne sürmektedir. Bununla beraber bütün insanlığa emanet olarak kadınları bırakmıştır. Kadın hakları İslam’da ayrı bir başlıktır. Çünkü kadın, anne adayıdır. Böyle olduğu için insanlığın devamını sağlayan sistemlerin sahibi olarak kadın İslam toplumunda önemli bir yerdedir. Hatta, “Cennet, anaların ayakları altındadır.” diye bir hadis bulunmaktadır. Kadınlarınız, Allah’ın size emanetidir, diye Veda Hutbesi’nde peygamber ikazı bulunmaktadır.

Bu gerçeklerle İslam’da insan hakları ve özgürlükleri Allah tarafından güvence altına alınmıştır. İnsanın özgürlüğü Allah’ın emirlerine uyup, yasaklarından kaçınması yoluyladır. İslam’da bir kişiyi öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir, şeklinde Allah’ın beyanı bulunmaktadır. Bu nedenle insan en değerli varlık olarak yaratıldığı gerçeği Kur’an’a dair yeniden ortaya çıkmaktadır.

Dinimizin İslam’ın Hak Ve Özgürlüklere Verdiği Önem Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.