Atmosferin Özellikleri ve Katmanları Nelerdir?

Aşağıda atmosferin özellikleri ve katmanları nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Atmosferin özellikleri şu şekildedir:

Atmosfer, dünyayı saran çeşitli katmanlardan oluşan ve hava kürenin bir oluşumu olarak meydana gelen bir yapıdır. Atmosfer katmanları kilometrelerce sürmektedir. İçten dışa doğru gaz yoğunlukları ve yer çekimi etkisiyle oluşmuştur. Atmosfer katmanları gaz yoğunluklarını nedeniyle kalınlıklarının değişmesiyle meydana gelir.

Atmosferde hava olayları ve diğer fiziksel olaylar meydana gelir. Atmosfer katmanlarında dünyayı dış etkenlerden koruyan katmanlar da bulunmaktadır. atmosfer özellikleri havayı oluşturan gazların ve diğer gazların özellikleriyle şekillenmektedir.

*Atmosferin %78’i azottan, %21’i oksijenden ve %1’i karbondioksit ve diğer gazlardan oluşmaktadır.

*Atmosfer dünyayı saran buhar ve diğer gazlar tabaklarından oluşmaktadır.

*Atmosfer katmanlarında hava olayları meydana gelmektedir.

*Yağışların her türlüsü atmosferin ilk katmanında bulunmaktadır.

*Atmosferin bir katmanı dünyayı gök taşı düşmesi gibi dış etkenlerden korur.

*Atmosferin bir katmanı güneşten gelen zararlı ışınlardan dünyayı korumaktadır.

*Atmosfer kalınlığı yaklaşık 10 bin kilometre olarak bilinmektedir.

*Atmosfer çeşitli gaz bileşenlerinin yer aldığı bir hava küredir. 

Atmosferin katmanları şu şekildedir:

*Troposfer: Dünyaya en yakın olan katmandır. Kalınlığı yaklaşık olarak 18 kilometredir. Bu katmanda su buharı yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu nedenle yağış türleri bu katmanda meydana gelmektedir. Su buharının fazla olması yer çekiminin bu katman üzerinde çok etkili olmasına neden olur. Su buharını yer çekimi etkisiyle yağış bırakması söz konusudur.

*Stratosfer: Troposfer katmanının hemen üstünde bulunmaktadır. Bu katmanın özelliği ise hava tutucu olmasıdır. Hava tutucu özellik göstermesi hava kirliliklerinin dünyaya bağlı kalmasına neden olur. Yer çekimi etkisiyle de hava kirlilikleri atmosferde yaşanır. Atmosfer de bu durumdan zarar görür. Bu katmanın kalınlığı 55 kilometredir. Bu katmanın sıcaklığı sıfırın altında elli derecedir.

*Mezosfer: Mezosfer, Stratosfer tabakasından sonra gelmektedir. Bu katman yaklaşık olarak 85 kilometredir. Bu katmanda sürtünme kuvveti çok etkilidir. Bu nedenle göktaşı düşmelerinde göktaşı dünyaya ulaşmadan bu katmanda parçalanmaktadır.

*Ozonosfer: Ozon tabakası olarak da bilinmektedir. Ozon tabakası oksijenin üçlü molekülünden meydana gelmektedir. Koruyucu bir katmandır. Bu katmanda güneşin zararlı ışınları tutulmaktadır. Bu nedenle atmosfer de zararlı ışınlardan korunmaktadır.

*Kemosfer: Bu katmanda güneşten gelen bazı zararlı ışınlar tutulmaktadır. Aynı zamanda bazı gazlar da iyonlarına ayrılmaktadır. Bu nedenle bu katman kimyasal olayların gerçekleştiği bir katmandır. Kemosfer bu bakımdan elektrmanyetik bir zırh gibidir.

*Termosfer: Atmosferin en geniş katmanlarından biridir. Yaklaşık 400 kilometre kalınlığındadır. En sıcak katman olarak bilinmektedir. Termosferin yaklaşık sıcaklığı 1500 derecedir.

*Ekzosfer: Atmosferin en dıştaki katmanıdır. Dünyayı dıştan sarmaktadır. Yaklaşık olarak 10 bin kilometre olduğu tahmin edilmektedir. Ekzosfer en dış katman olarak uzaya açılan katmandır. Ekozsfer dış katman anlamına gelmektedir. Uzayın başladığı katman olarak yer çekimi çok zayıftır.

Atmosferin Özellikleri ve Katmanları Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Arkadaşlar atmosferin katmanlarının ayrıntılı özelliklerini araştırıyordum bu yazı bana ilaç gibi geldi inanın ama bir de ben iyonosfer diye bir katman duymuştum o niye yok burada acaba başka bir adı mı var bu katmanın.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.