Atatürk’ün Laiklik İlkesi Hangi Uygulamalara Karşıdır?

Bu yazımızda Atatürk’ün laiklik ilkesi hangi uygulamalara karşıdır kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Cumhuriyet ilan edildikten sonra modernleşme ve çağdaşlaşma hareketleri Atatürkçü düşünce sistemine göre yapılmıştır. Bu sistem meclis kararlarıyla kabul edilen ilkeler dayanmaktadır. Tarihte Atatürk ilkeleri olarak bilinen değerlerle inkılaplar gerçekleştirilmiştir.

Atatürk ilkelerinden en önemlisi laikliktir. Fransa’dan alınarak uygulanmıştır. Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması demektir. Atatürk’ün laiklik ilkesi bu şekilde tanımlanır. Laiklik herhangi bir dini otoriteyi kabul etmez ve devlete baskı yapmasına izin vermez. Akıl ve mantığın dışında din merkezli oluşturulacak her türlü kanuna karşıdır.

Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Devleti, laik, sosyal ve hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğünün sağlanması için herhangi bir tarikat ya cemaatin üstünlüğüne karşıdır. Tekke ve zaviyelerin kapatılması, medreselerin kapatılması bu yüzdendir.

Laiklik, ümmet olma, çok uluslu olma şekline karşıdır. Ulus – devlet yapılanmasını benimseyen Türkiye tek uluslu olarak millet olma ideali etrafında toplanmıştır. Bu nedenle Hilafet kaldırılmıştır. Şeriat mahkemeleri lav edilmiştir. Cumhuriyet ile birlikte İstiklal Mahkemeleri kurulmuştur.

Bağımsız yargı, bağımsız yasama ve bağımsız yürütme kapsamında şer’i hükümler kaldırılmıştır. Anayasa yeniden düzenlenmiş ve akıl, mantık esaslı çağın gereklerine uyan modern, çağdaş kanunlar oluşturulmuştur.

Din ayrı devlet ayrı olarak hareket edilmesi esas alınmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur. Bu başkanlığın kanuni bağımlılığı Cumhuriyet yönetiminedir.

Atatürk’ün Laiklik İlkesi Hangi Uygulamalara Karşıdır Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.