Akdeniz Bölgesi Müzik Yemek Giyim Halk Oyunları Nelerdir?

c19

Bu yazımızda Akdeniz Bölgesi müzik yemek giyim halk oyunları nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafik bölgesinden biridir. Ülkenin en güneyinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgede bitki örtüsü makiliklerden oluşmaktadır. Yeryüzü şekilleri kıyı şeridinde ovalar, platolar, vadiler olmakla birlikte iç kesimlerde dağlardan oluşur.

Akdeniz’de her türlü sebze ve meyve yetişmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve zaman zaman yağışlı olan bölgede endemik tür bitki ve hayvanlar da barınmaktadır. Bölgenin iklim ve coğrafik yapısı kültürel dokunun da şekillenmesinde etkilidir.

Bölgede, klarnet, kaval, flüt, davul, def gibi müzik aletleri yöresel olarak kullanılmaktadır. Akdeniz çok kültürlü bir yapıya sahip olarak birçok komşu devletlerin kültürlerinden de etkilenmiştir. Bölgede yöresel olarak düğünler, sünnetler, asker ve hacı uğurlamaları yapılmaktadır.

Kabak tatlısı, zeytinyağlı yemekler, tarhana, ıslamalar, börekler bölge yemeklerindendir. Yemekleri özellikle zeytinyağlı yiyen bölgeler iç kesimler ve Ege’ye yakın taraflardır. Kıyı kesimlerde modern yemekler yenmektedir. Şehir kültürünün geliştiği yerlerde uluslararası ürünler yemek servisinde yerini alır.

Zeybek, bengi, okşama, teke havaları en çok oynanan halk oyunlarındandır. Yavaş ve ağır hareketler içeren oyunlar da vardır. Bu oyunlar bölge halkının beslenme alışkanlıkları ve davranış şekilleri esaslı kendini gösterir.

Kadınlar şalvar, oyalı yazma ve çarık giyer. Erkekler şalvar, gömlek giyer. Kasket takar ve pabuç giyerler.

Akdeniz Bölgesi Müzik Yemek Giyim Halk Oyunları Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.