Anahtar Nedir – Anahtarı Kim Buldu

Anahtar Nedir, Anahtarı Kim Bulmuştur

Anahtar, kilit dilinin dönmesini sağla­yan ve genellikle metalden yapılan aygıt.

Metal kilit, anahtar ve kilit tırnağıyla sağlanan güvenlik sistemi Romalıların bulu­şudur. Yüzlerce yıl, bir kilidin anahtar deliğinde yalnızca o kilide uyan anahtarın dönmesini sağlayan tek yöntem olarak ka­lan bu sistemin temel parçası kilit tırnağıdır ve kilidin içinde, anahtar deliğinin çevresin­de bulunan çıkıntılardan oluşur. Bu çıkıntı­lar düz bir anahtarın kilit içinde dönmesini engelleyerek yalnızca bu çıkıntılara uygun dişleri olan bir anahtarın dönmesine, dolayı­sıyla dili itmesine olanak verir. Yüzyıllar boyunca çilingirler, kilit tırnaklarının tasarımı konusunda büyük yaratıcılık göstermiş­ler ve son derece karmaşık anahtarlar yapmayı başarmışlardır. Gene de, asıl anah­tarı olmadan da kilidi açabilen maymuncukların yapılması pek zor olmamıştır.

Kilit ve anahtar mekanizması 18. yüzyıla değin önemli değişikliklere uğramadı. An­cak bu yüzyıldan sonra, silindir göbekli Yale kilidinin ve binlerce değişik biçimde yapılabilen ince, kullanışlı anahtarının yapı­mıyla sonuçlanan bir dizi ilerleme oldu. 1860’larda geliştirilen bu kilidin anahtan, belirli bir anahtar deliğine yalnızca belirli bir anahtarın uymasını sağlayan birkaç deği­şik kesite sahiptir. Dolayısıyla kesitin kendi­si de bir tür kilit tırnağıdır. Yuvaya sokulan anahtarın dişleri, kenetleyici yaylı pimleri iter ve böylece kilit göbeğinin dönerek kilit dilini itmesini sağlar. Maymuncukla açılma- lan olanaksız değilse de, bu kilitler gene de oldukça kullanışlı ve güvenlidir. Yale siste­mi 20. yüzyılda dünyanın her yerinde be­nimsenmiş ve dış kapılan kilitlemekte en çok kullanılan teknik haline gelmiştir.

Özel bir sistem de ana anahtar sistemidir. Bu sistem, her birinin anahtarı farklı olan birkaç kilidin (bir oteldeki odaların kilitleri gibi) tek bir anahtarla açılması gerektiği durumlarda kullanılır. Güvenliğin yalnızca kilit tırnaklarıyla sağlandığı durumlarda ana anahtar, kilit tırnaklarının etkisini yok eden bir maymuncuk olabilir. Başka durumlardaysa, iki anahtar deliği (biri gerçek anah­tar, öbürü ana anahtar için), iki ayrı yaylı pim ya da manivela takımı, iç içe iki göbek gibi pek çok yöntem kullanılabilir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.