
Ümit Kaftancıoğlu Kimdir, Ümit Kaftancıoğlu Kitapları, Ümit Kaftancıoğlu Hakkında Bilgi
Ümit Kaftancıoğlu (İlhan), asıl adı ga rip tatar (d. 1934, Hanak, Kars – ö. 11 Nisan 1980, İstanbul), yapıtlarında Doğu Anadolu köylülerinin çeşitli sorunlarını, doğayla mücadelelerini, yerel anlatım özelliklerinden ve folklorik öğelerden de yararlanarak çarpıcı biçimde sergileyen yazar.
İlköğrenimini Hanak’ın Saskara (bugün Koyunpınarı) köyünde tamamladıktan sonra maddi olanaksızlıklar nedeniyle birkaç yıl okuma olanağı bulamadı. 1957’de Cılavuz İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. 1957-60 arasında Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1964’te Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü’nün Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Kısa bir süre ortaokul öğretmenliği yaptıktan sonra program yapımcısı olarak TRT’ye girdi. Siyasal bir cinayete kurban gitmeden önce İstanbul Radyosu’nda “Köy Yayınları”nda çalışıyordu.
Küçük yaşlarda okuma yazma öğrenen ve köy enstitüsü geleneğinin devam ettiği Cılavuz İlköğretmen Okulu’nda edebiyatla ilgilenmeye başlayan Kaftancıoğlu, çeşitli gazete ve dergilerde çıkan öykü, röportaj ve incelemeleriyle adını duyurdu. Dönemeç adlı öyküsüyle 1970 TRT Büyük Ödülü’nü, “Hakkullah” adlı röportajıyla 1972 Ali Naci Karacan Ödülü’nü kazandı. İlk öykü kitabı Dönemeç”le ilk romanı Yelatan’ı da aynı yıl çıkardı. 1980’de çocuk öykülerinden oluşan Çocuk ve Kent adlı yapıtıyla Başkent Yarışmasında üçüncülük ödülünü kazandı. Kaftancıoğlu’nun bunlardan başka Tüfekliler (1974) adlı bir romanı, Çarpana (1975) adlı bir öykü kitabı, Tek Atlı Tekin Olmaz (1973) adlı bir destan-masalı ile Köroğlu Kolları-Halk Destanları (1974), Köroğlu Kol Destanları (1979) ve Allın Ekin (1980) adlı incelemeleri vardır. Kitaplarına girmemiş öyküleri ölümünden sonra İstanbul Allak Bullak (1983) adlı kitapta toplanmıştır.
Hemen Yorum Yaz