Ülkemizde Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri

Türkiye’de Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri, Ülkemizde Görülen İklim Tipleri ve Özellikleri Nelerdir Kısaca bilgi veriyoruz.

Karadeniz İklimi

Sanılanın aksine bu iklimin en belirgin görüldüğü yerler Karadeniz’in geneli değil sadece Kuzen Anadolu Dağları’nın Karadeniz kıyılarına bakan yamaçlarıdır. Karadeniz iklimi her mevsim yağışlıdır. En fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda görülür. Karadeniz’in genelinde yıllık yağış ortalaması 2000-2500 mm olarak ölçülmüştür. Batı Karadeniz’de bu oran 1000-1500 mm arasındadır. Orta Karadeniz’de bu rakam 700-1000 mm’ye düşmektedir.

Ortalama kar yağışı süresi Karadeniz genelinde 18 gündür. Yıllık sıcaklık ortalaması 13-15 derecedir. En soğuk ay Ocak ayıdır ve sıcaklıklar ortalama 6-7 derecelerde seyreder. En sıcak ay temmuz ayıdır ve sıcaklık ortalaması 22 derecedir. Bölgenin karakteristik bitki örtüsü ormanlardır. Yüksek boylu alpin çayırları da görülebilir.

Akdeniz İklimi

Akdeniz’in kıyı kesimlerinde daha belirgindir. Bunun yanı sıra Ege ve Marmara’nın bazı bölgelerinde de görülebilir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 18-20 derecedir. En soğuk ay Ocak ayıdır ve sıcaklıklar 16-17 derece ortalamada seyreder. En sıcak ay Temmuz ayıdır ve sıcaklık ortalaması 30 derecedir. Yıllık yağış ortalaması 600-1000 mm arasında değişir. Yıllık sıcaklık farkı en fazla 18 derecedir.

Ege Bölgesi’nde dağların kıyıya dik uzanması Akdeniz İklimi’nin iç kesimlerde de görülmesini sağlamıştır. Marmara Bölgesi’ndeki Akdeniz İklimi ise Karasal İklime geçiş bölgesi olduğu için diğer bölgelerden daha soğuk bir özellik gösterir.

Karasal İklim

Ülkemizde en geniş coğrafyada görülen iklim tipidir. Yükseltinin fazla olduğu Trakya, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Don olayları ve kar yağışı en çok görülen iklimsel olaylardır. Sıcaklık ortalaması yıllık 10-12 derece arasında değişir. En soğuk Ocak ayında sıcaklık ortalaması -2’dir. En sıcak ağustos ayında sıcaklık ortalaması 19 derecedir. Yıllık yağış miktarı ortalama 600-700 mm arasında değişir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi hem çöl hem Akdeniz ikliminin etkisinde kaldığı için yaz sıcaklık ortalamaları 30-35 derece arasında değişmektedir.

Ülkemizde Görülen İklim Tipleri ve Genel Özellikleri Hakkında Düşüncelerinizi Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

9 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.