Türklerin Bugüne Kadar Kullandıkları Takvimler

Türklerin Bugüne Kadar Kullandığı Takvimler, Türklerin kullandığı takvimler hakkında kısa özet bilgi

12 Hayvanlı Türk Takvimi

İslamiyet’e geçmeden önce 12 Hayvanlı Türk takvimi ismindeki bir takvim Türkler tarafından kullanılmaktaydı ve bu kendi icatları olan bir takvimdi. Güneş yılı esas alınmıştı. Her yıl bir hayvanın adını almaktaydı ve 12 hayvan vardı. Yani 12 senede bir kendini devretmekteydi.

Hicri Takvim

Hz. Muhammed hicret yaparken yani Mekke’den Medine’ye göç ederken bu takvimin başladığı kabul edilir. Yani günümüzdeki miladi takvime göre 622 senesinde başlamış bir takvimdir. Yıllar ay yılı cinsinden yazılmaktadır. Yani ayın dünya etrafında 12 kez dönmesi bir yıla karşılık gelmektedir. Türkler İslamiyet’i kabul edince 12 Hayvanlı Türk Takvimini yavaş yavaş bırakıp Hz. Ömer döneminden itibaren oluşturulmuş olan Hicri Takvime geçmişlerdir.

Celali Takvimi

Ömer Hayyam’ın başkanlık ettiği, Nizamülmülk’ün yaptırttığı, Melikşah’ın isteği ile yapımına başlanan bir takvimdir. Büyük Selçuklu Sultanı olan Melihşah bu takvimin yapılmasını istemiştir ve sadece kendi zamanında kullanılmıştır. O öldükten sonra bu takvim de kullanılmamaya başlanmıştır. Güneş yılına göre düzenlenmiş bir takvimdir.

Rumi Takvim 

Güneş yılı esas alınarak hazırlanmış bir Osmanlı takvimidir. Kullanım alanı sadece Maliyedir ve bu yüzden Mali Takvim de denmektedir.

Miladi Takvim

Hz. İsa’nın doğumunu başlangıç olarak alan güneş yılına göre hesaplanmış bir tarihtir. Zira “miladi” kelimesi doğum anlamına gelmektedir. 1926 senesinde yapılan bir Atatürk devriminden sonra ülkemizde de bu modern takvim kullanılmaya başlanmıştır. Hala bu takvimi kullanıyoruz.

Türklerin Bugüne Kadar Kullandıkları Takvimler Hakkında Sorularınızı ve Düşüncelerinizi Hemen yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.