Türkiye’de kar yağışlarının dağılışını etkileyen faktörler nelerdir?
Dağların Uzanış Yönü: Dağların denize paralel veya dik uzanması kar yağışının iç bölgelerde daha yoğun veya daha az olmasına neden olur. Deniz etkisinin iç kesimlere ulaşması nem oranını ve dolayısıyla kar yağışını da etkiler.
Denize Olan Uzaklık: Bölgenin denize olan uzaklığı nemliliği doğrudan etkiler. Denize yakın yerlerde kar yağışı olmaz ya da çok az olur. İç bölgelerde kar yağışı daha etkilidir. Bunun nedeni iklim farklılığıdır. Denize yakın yerler daha nemli ve daha sıcaktır. Bu nedenle kar yağışı daha az görülür. İç bölgelerde ise bu durumun tam tersi yaşandığı için kar yağışı daha fazla olur.
Yükselti: Bölgenin denizden yüksekliği sıcaklık ve yağışları etkiler. Yüksek kesimlerde sıcaklık düşüktür. Yağış sık gözlenen bir olaydır. Ülkemizde yükselti batıdan doğuya gittikçe artmaktadır ve bu durum sıcaklıkların da buna paralel azalmasına neden olur. Doğuda kar yağışları daha fazla görülür.
Coğrafi Konum: Ülkemizin kuzeyi güneyine göre daha fazla yağış alır. Bunun nedeni matematik konumudur. Enlemlerde kuzeye doğru çıkıldıkça sıcaklık düşmektedir.
Ülkemizde Kar Yağışlarını Etkileyen Faktörler Hakkında Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Bir yanıt yazın