Türkiye, üç tarafı denizlerle kaplı olan bir ülkedir ve iklim çeşitliliği ile bitki örtüsü bakımından zengin bir ülkedir. Bu yazımızda Türkiye’de birbirinden farklı iklim tiplerinin görülmesinin nedenleri kısaca konusunda sizlere bilgiler aktaracağız.
Türkiye’de farklı iklim tiplerinin görülmesinin yerşekillerinin engebeli olması, dağların yönü, batıdan doğuya gidildikçe yükseltinin artması, ülkenin üç tarafının denizlerle çevrili olması gibi bir çok nedeni bulunmaktadır.
Türkiye’nin İklimini Etkileyen Faktörler:
Türkiye’nin iklimi üzerinde etkili olan; Türkiye’nin matematik konumu ve özel konumu olmak üzere iki temel etken bulunmaktadır.
1- Matematik Konum (Enlemin İklime Etkisi):
Orta kuşak ılıman iklim kuşağında 36-42 kuzey enlemlerinde yer alan Türkiye, ekvatora yakın bir bölgededir. Türkiye’nin matematik konumunun ılıman iklim kuşağında bulunması aynı zamanda Türkiye’de dört mevsimin belirgin bir şekilde görülmesini sağlamaktadır.
2- Özel Konumun İklime Etkisi:
- Kara ve Denizlerin Dağılışı: Kıyı bölgeleri denizler nedeni ile daha ılıman iklime sahiptir. Kıyı bölgelerden iç bölgelere gidildikçe karasal iklim hüküm sürmeye başlar. Denizler geç ısınıp geç soğuduğundan; karalar ise yazın çok ısınırken kışın çok soğuduğundan dolayı denizlerin iklim üzerindeki etkisi oldukça fazladır.
- Yükselti: Ülkemizde batıdan doğuya gidildikçe yükselti artar ve sıcaklık değerleri düşer. Bu nedenle de İç Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi aynı enlem üzerinde yer almaktadır ancak buna rağmen sıcaklık değerleri Doğu Anadolu bölgesinde daha da düşüktür.
- Dağların Uzanış Yönü ve Bakı: Dağların uzanış yönü sıcaklığın ve yağışın üzerinde oldukça etkilidir. Mesela; Toros Dağları güneyden gelen nemli havanın iç bölgelere girmesini engellemektedir.
Türkiye’de Birbirinden Farklı İklim Tiplerinin Görülmesinin Nedenleri Ne Olabilir Konusundaki Fikirlerinizi Yorum Bölümünden Hemen Bize Yazın.
Hemen Yorum Yaz