Tirotoksikoz Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Tirotoksikoz hastalığının diğer adı basedow graves hastalığıdır.

Tirotoksikoz, Ekzoftalmik guatr ya da Graves-Basedow hastalığı olarak da bilinir, hipertiroidizmin (tiro­it hormonunun aşırı salgılanması) en sık görülen tipi olan iç salgı bozukluğudur. Tirotoksikoz hastalığında tiroit hormonu­nun aşın salgısına, genellikle tiroit bezinin yaygın ve aşırı büyümesinden kaynaklanan guatr, gözkapağı çekilmesi ve öbür göz bulguları ile birlikte egzoftalmi (gözyuvarının belirgin biçimde yuvasından dışarı fırla­ması) eşlik eder. Tiroit bezinin boyutları normalin çok üstüne çıkabilir. Tiroit hor­mon düzeyinin artması taşikardi, çarpıntı, solunum güçlüğü, fibrilasyon ve dijitalin tedavisiyle düzelmeyen kalp yetmezliğine yol açar. Hasta sinirli, huzursuz ve aşırı duyarlıdır; sıklıkla uykusuzluk, kilo kaybı, kaslarda güçsüzlük ve erime, ruhsal denge­sizlik ve ishal görülür. Miyopati adı verilen kas değişiklikleri oldukça ciddi boyutlarda olabilir. Kadınlarda kimi zaman göğüslerde büyüme olur; bu durum erkeklerde de ortaya çıkabilir (jinekomasti). Hastada be­densel ve ruhsal gerginlik yaratan durum­lar, tiroit krizi olarak bilinen ve tedavi edilmezse ölüme yol açabilen dolaşım iflas­larına neden olur.

Graves-Basedow hastalığı, vücudun kendi doku ve sıvılarına tepki vermesinden kay­naklanan bir öz bağışıklık hastalığı olarak kabul edilmektedir. Hastaların çoğunun serumunda tiroit hormonu salgılanmasını uyaran bir antikor bulunmuştur. Tiroit kan­seri ya da hipofiz bezinin ön lobunda yapılan tiroit uyarıcı hormonun aşırı miktar­da salgılanmasının çok ender olarak hipertiroidizme neden olduğu anlaşılmıştır. Kadın­larda erkeklerden dört-beş kez fazla görü­len Graves-Basedow hastalığı orta yaşlarda ve aynı ailenin bireylerinde daha sık ortaya çıkma eğilimindedir.

Ciddi olgularda tiroit bezinin bir bölümü­nün ya da tamamının ameliyatla çıkarılması gerekir. Hastalığın belirtileri kimi zaman ağızdan radyoaktif iyot, iyodür ya da tiyoürasil gibi enzimleri ketleyici maddelerin verilmesiyle denetim altına alınabilir. Bu tedavi yöntemleri ile yapı ve işlev bozukluk­larının çoğu düzeltilebilirse de, hastalığın gözde neden olduğu bozuklukların bazıları kalıcı olabilir. Tirotoksikoz nedir, Tirotoksikoz hastalığı tedavisi ve belirtileri nelerdir.

3 yorum

  1. hocam merhaba ben 7 haftalik geleyim daha önce tiroid rahatsızlığın vardı propcily kullandım bir süre tedaviye gidemedim bir kac gün önce endokrine gittim kan sonuçlarına baktı doktir hanım tanı olarak tirotoksikozlar teşhisini koydu fakat ilaç tedavisi vermedi her ay kontrol dedi serbest t3 3.44 serbest t4 1.17 tsh 0.09 cikti cocukta herhangi bir durum siz konusu olurmu lütfen bana yardımcı olun Allah rızası için herkes cocuk özürlü olur diyorlar

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.