Soyadı Kanunu Hangi Atatürk İlkesi İçinde Yer Alır?

Soyadı kanununun kabulü, soyadı kanunu hangi ilke ile ilgilidir konularını aydınlatmak üzere bu yazıyı siz okurlarımız için hazırladık.

Soyadı kanunu mal edinme, askere gitme, ticaret yapma kısaca her alanda insanların birbirlerini tanıyabilmeleri adına çıkartılmıştır. Eskiden insanlar ünvanlar kullanarak birbirlerini tanıyorlardı. Ancak bu durum adaletsizliklere ve zorluklara yol açıyordu bundan dolayı halk arasında eşitliği sağlamak adına soyadı kanunu çıkarıldı. Bu da soyadı kanunu halkçılık ilkesi dahilinde değerlendirmemizi sağlar.

Halkçılık tanım olarak: siyasetin tüm araçlarının halkın yararına kullanılması anlamına gelmektedir. Halkçılık anayasanın temelini oluşturmaktadır. Milliyetçilik ilkesi ile de bir bütün olan halkçılık ilkesi siyasi yapısından sıyrılıp toplumsal bir yapıya ulaşmıştır.

Halkçılık sayesinde, toplumun güçsüzleri korunur, eşitlik sağlanır, herkes eğitimden ve fırsatlardan aynı oranda yararlanır. Geniş kitlelerin zayıf ekonomisi kalkındırılır.

Soyadı kanunu, halkçılığa bağlı olarak, medeni kanun ve kılık kıyafet kanunuyla beraber yer alır. Ekonomik anlamda ise aşar  vergisi kaldırıldığında devletçilik ilkesi açısından değerlendirilebilir.

Soyadı kanunu hangi Atatürk ilkesi içinde yer alır sorusu ile ilgili aklınızda kalan soruları sitemizde paylaşabilirsiniz.

 

4 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.