Şeriat Nedir Kısaca

Dünya üzerinde hüküm sürmüş devletler, bir çok farklı yönetim sistemleriyle idare edilmişlerdir. Bu devletlerin kimisinde din, kimisinde sadece bir kişinin düşünceleri, kimisinde ise genel halkın düşüncelerine göre devlet politikaları şekillendirilmiştir. Şeriat yönetimi ise, devletin Kur’an-ı Kerim’de yazılı olan esaslara göre yönetilmesi anlamına gelmektedir. Bu yazımızda sizlere şeriatla ilgili detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer siz de bu konuyu merak ediyor ve bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Demokratik yönetimlerde yapılmış olan anayasanın kuralları, günümüz bilim değerlerine ve insani ihtiyaçlarına göre tasarlanarak hazırlanır. Ancak şeriat yönetimlerinde anayasa kuralları, Kur’an-ı Kerim esaslarına göre ayarlanacak şekilde hazırlanır. Toplum içerisinde bir sorun çıkması durumunda bu sorunun çözümü için Kur’an-ı Kerim’i bilen ve yorumlayabilen kişilerin fikrine başvurulur.

Bu yönetim şekli eski yıllarda Müslüman toplumlarda hüküm sürmüş olsa da, şuan bazı müslüman devletler demokratik şekilde yönetilmektedir. Şeriat yönetim şeklinde yönetim esasları, İslam hukukuna göre ve İslam’ı bilen kişilerin düşüncelerine göre belirlenerek uygulanır. Karşılaşılan bir sorunun İslam dininde karşılığı yoksa, o konuda daha önce yaşanmış olaylardan örnekler alınarak çözüm bulunur.

Kısacası şeriat ile yönetilen bir ülkede eğer birisinin malını çalarsanız, bunun cezasının ne olduğuna Kur’an-ı Kerim’e bakarak karar verilir. Ancak demokratik bir ülkede birinin malını çalarsanız, bunun cezası evrensel insan haklarına uygun bir şekilde ve günün ihtiyaçlarına göre belirlenmiş olan demokratik anayasa çerçevesinde size uygun olan cezayı alırsınız.

Şeriat Nedir Kısaca Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.