Seçme ve Seçilme Hakkını Kullanmak Neden Önemlidir

Eski dönemlerde dünya üzerinde varlığını sürdürmüş olan toplumların neredeyse hepsinde monarşi şeklinde bir yönetim sistemi bulunmaktaydı. Bu yönetim sisteminde toplum, maddi gelirine göre ciddi anlamda bir ayrımcılığa sürükleniyor ve zengin olan kişiler, ülkenin her türlü güzelliğinden faydalanıyorken fakirler de zenginlerin yaşadığı sefanın zorluğunu çekmek durumunda kalıyordu. Ancak yıllar boyunca insanlığın verdiği savaşlar ile bu düzen değiştirilmiştir. Yaşanan kanlı mücadelelerin ardından insanların elde ettiği haklardan bir tanesi de devlet yönetimi noktasında söz sahibi olma hakkıdır.

Bu anlayış, ortaya ilk kez 1789 Fransız İhtilali ile ortaya çıkmış ve o dönemde halkın her kesimi, bir yönetici tayin etmek için seçim yapma hakkına sahip olmuştur. Zaman içerisinde bu akım tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde, Türkiye’de de her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı bulunmaktadır. Bu hak, bizlere çok uzaklarda bizler için kan dökmüş olan insanların yanı sıra Kurtuluş Savaşı döneminde de vatanı korumak için kanlarını döken atalarımızın hediyesidir. Bizler, bugün onlar sayesinde ülkemizi yönetmesini istediğimiz kişileri kendi kendimize seçebilme hakkına sahibiz.

Durum böyle iken bu tür bir hakkın kullanılmaması, tabi ki de bu hakkı bizlere vermek için onlarca fedakarlık yapmış olan insanlara büyük saygısızlık olacaktır. Bununla birlikte insan, devlet yönetimi noktasında söz sahibi olma fırsatına sahipken bu hakkını kullanmamanın ahmaklık olacağını da söyleyebiliriz. Bu sebepten dolayı her Türk vatandaşı, sahip olduğu hakkın ona ne zorluklarla geldiğini bilmeli ve önündeki dönemde de bu hakkını en iyi şekilde kullanmalıdır.

Seçme ve Seçilme Hakkını Kullanmak Neden Önemlidir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. selam kankiler, Seçme ve Seçilme Hakkını Kullanmak Neden Önemlidir yazısını ödevim için kullandım, ben çok beğendim Isparta birincisi Açelya olarak herkesi öptüm.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.