
Bugün ünlü bilim insanı Rosalind Franklin‘in yaş günü. Bizler de siz ziyaretçilerimiz için bu önemli kişilik hakkında bilgi derledik. Peki, Rosalind Franklin kimdir :
Tam adı Rosalind Elsie Franklin, (d. 25 Temmuz 1920. Londra – ö. 16 Nisan 1958, Londra, İngiltere), İngiliz araştırmacıdır. Genetik bilginin kodlandığı dezoksiribonükleik asidin (DNA) molekül yapısının aydınlatılmasına katkıda bulunmuştur.
Franklin, 1941’de Cambridge’deki Newnham College’da fiziksel kimya öğrenimini tamamladıktan sonra, İngiliz Kömür Değerlendirme Araştırmaları Birliği’ne girerek kömürün soğurma özelliklerine ilişkin çalışmalara katıldı. 1947-50 arasında Jacques Mering ile birlikte Paris’teki Devlet Kimya Hizmetleri Merkez Laboratuvarında X ışınları kırınım teknikleri üstünde çalıştı. Bu çalışmanın etkisiyle, ısıtılan karbonlarda grafit oluşumundan kaynaklanan yapısal değişiklikleri araştırarak, kok sanayisi ve atom teknolojisi açısından değerli bulgular elde etti.
1951’de Londra’daki King’s College’ın biyofizik laboratuvarında çalışmaya başladı ve DNA araştırmalarında X ışınları kırınım yöntemlerini uygulayarak DNA’nın yoğunluğunu, sarmal biçimini ve öbür önemli özelliklerini saptadı.
1953-58 arasında Londra’daki Birbeck College’ın Kristalografi Laboratuvarı’nda çalışan Franklin, kömür ve DNA üzerindeki incelemelerini tamamlayarak, tütün mozaik virüsünün molekül yapısını araştırmaya başladı. Bu virüsteki ribonükleik asidin (RNA), virüsün ortasındaki boşlukta değil, protein bölümü içinde bulunduğunu ve bakteriyofailar ile üstün yapılı canlıların DNA’sındaki gibi çift sarmal biçiminde değil, tek kollu bir sarmal biçiminde olduğunu kanıtlayan çalışmalara katıldı.
Rosalind Franklin 16 Nisan 1958 tarihinde henüz 38 yaşında iken yumurtalık kanserine yenik düşerek Londra’da hayatını kaybetmiştir.
Nobel Ödülü Ayıbı
Rosalind Franklin, DNA araştırmaları üzerine oldukça fazla katkıda bulunmuştur. Bugün DNA biliminde gelinen noktada hiç şüphesiz çok fazla katkısı vardır. Gelin görün ki, ölümünden 4 yıl sonra düzenlenen Nobel Bilim Ödüllerinde Watson, Crick ve Wilkins DNA araştırmalarından dolayı ödüle layık görülürken, Franklin’in adı bile anılmamıştır. Kimi çevreler bu duruma tepkilerini ortaya koyarken, kimi çevreler de hayatta olmayan birine ödül verilemeyeceğini öne sürerek bu durumu desteklemişlerdir.
Ali Bin Abbas : ( ? – 994 ) 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan bilim adamı. Kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan hipokratesin (Hipokrat) Doğum olayı görüşünü kökünden yıktı.
goole arayın eski türk bilim adamları diye göreceksiniz
O biz gençnesiller için büyük bir öncülük yapmıştır bize yardım ederek enbüyük ödülü almıştır zaten bırakın teneke parçası onların olsun… Teşekürler Rosalind Franklin..
Yıllarca bize hep Türk Bilim insanlarını aşağıladılar. Büyüklüğünü göstermediler, şimdi araştırıp öğrenince bugün Avrupalıların kullandıkları sistemlerin ilk çalışmaları hep bizim ecdadımız tarafından zaten yapılmış. O değerli insanlar da en az bu bilim kadını kadar değerlidir. Ama yabancı devletlerin kötü oyunu işte bu, siz hiç bizim büyüklerimizi doodle olarak gördünüz mü ?
O kadar önemli işlere imza atmış çok genç yaşta ölmüş, yaşasaymış kim bilir daha neler bulacaktı, teşekkürler Rosalind Franklin ..