Radyo Dalgalarının Bilim ve Teknolojideki Kullanım Alanları

Radyo Dalgalarının Bilim ve Teknolojideki Kullanım Alanları Kısaca

Çağımızda günlük yaşam içerisinde pek çok radyo dalgasını kullanır veya maruz kalırız. Kablosuz olarak işlerin çoğunda radyo dalgaları kullanılmaktadır. Örnek olarak uzaktan kumandalar ve bazı tıp cihazları verilebilir (ultrason vb.). Bilim ve teknoloji radyo dalgalarını sıkça kullanmaktadır.

Eskiden televizyonun kanalını değiştirmek için koltuktan kalkılıp televizyonun yanına gidilerek üzerindeki tuşlara basmak gerekirdi. Günümüzde ise radyo dalgaları teknolojisi sayesinde uzaktan kumandalar mevcuttur. Bu kumandalar düşük frekanslı radyo dalgaları sayesinde kumandada şifrelenen bilgiyi televizyona aktarabilmektedir. Wireless olarak bilinen ve günümüzde hemen her yerde bulunan kablosuz internet de radyo dalgaları aracılığı ile interneti çevredeki cihazlara iletebilmektedir.

Radyo dalgaları tıpta da büyük kolaylık sağlar. İnsan içerisindekiler insana hiçbir şey yerleştirmeden veya sokmadan görülebilmektedir. Bu ultrason teknolojisiyle mümkündür. Gerek anne karnındaki bebekler gerekse insan vücudunun herhangi bir yerinde oluşan anormallikler bu teknoloji sayesinde birkaç dakikada görülebilmektedir. Örneğin günümüzde bir yerimizin kırıldığından şüphe ettiğimizde ilk iş olarak MR çektirilir. Böylece sorunlu kısımda kırık olup olmadığı kolayca anlaşılır. Ancak eskiden doktorlar bunu el ile muayene ederlerdi ve sonuç MR’daki kadar kesin olmamakla birlikte muayene sırasında kırığa daha fazla zarar verilebilirdi.

meteor

Radyo Dalgalarının Bilim ve Teknolojide Kullanım Alanları Hakkında Özet Bilgi Aktardık.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.