Psikoloji Bölümü Nedir Hakkında Bilgi

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Psikoloji bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Psikoloji Bölümü iş olanakları ve maaşları

Psikoloji Bölümü Tanıtımı:

İnsan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Sağlık bakanlığı ve üniversitelere bağlı akıl hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde psikolog, rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Programın Amacı: Psikoloji bölümü, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerini kullanarak bilimsel bir biçimde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırma yapar. Psikoloji, kuramsal ve uygulamalı psikoloji adı altında iki dala ayrılır.

1.Kuramsal Psikoloji: Bu dal, öğrenme, düşünme, güdülenme gibi psikolojik süreçlerle ilgilidir. İnsan ve hayvanlar üzerinde laboratuvarda deneyler yaparak psikolojik olayları inceleyen “Deneysel Psikoloji”;davranışların fizyolojik temellerini araştıran “Fizyolojik Psikoloji”; toplum tarafından etkilenen insan davranışlarını inceleyen “Sosyal Psikoloji”; insanda düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi psikolojik süreçlerin gelişimini inceleyen “Gelişim Psikolojisi” ve normal dışı davranışları inceleyen “Anormaller Psikolojisi” kuramsal psikoloji grubuna girer.

Uygulamalı Psikoloji: Kuramsal psikolojinin verileri günlük yaşamda insan davranışları ile ilgili sorunları gidermede kullanılır. İleri derecede uyum bozukluğu gösteren kimselerin davranışlarının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini inceleyen “Klinik psikoloji”;endüstride üretimi artırmak için en uygun elemanların seçimini ve çalışma ortamında olumlu ilişkiler kurulmasını sağlayan, tüketicinin isteklerini saptayan “Endüstri Psikolojisi”; hafif uyum sorunları olan kimselere yardım yollarını araştıran “Danışma Psikolojisi”; okulda öğrenme sürecini ve öğrencilerin başarısızlık sorunlarını inceleyen “Okul Psikolojisi” uygulamalı psikolojinin başlıca alanlarıdır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Psikoloji programında temel felsefe, mantık, istatistik ve sosyoloji gibi temel konularda verilen dersler ile psikolojiye giriş, öğrenme psikolojisi deneysel psikoloji, çağdaş psikoloji akımları, gelişim psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), fizyolojik psikoloji, psikolojik testler, zekâ-kişilik psikolojisi, anormal davranış psikolojisi gibi alan dersleri verilmektedir. Ayrıca uygulamalı dersler laboratuvarlarda ve sahada sürdürülür.

Gereken Nitelikler: Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması, ayrıca insanları anlamaya istekli, bilimsel meraka sahip bir kimse olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Psikoloji bölümünü bitirenler “Psikolog” ünvanı ile görev almaktadırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Bir psikolog, çalıştığı kurumun niteliğine göre, ilgilendiği bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygular, bireylerle görüşme yapar, sorunlarını anlamaya ve uygun çözümle bulunmasına yardımcı olmaya çalışır. Araştırma ve eğitim alanında çalışanlar gerekli ölçme araçlarını ve insan davranışlarını değiştirme yöntemlerini geliştirirler.

Çalışma Alanları: Bugün ülkemizde psikologlar Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı ruh ve sinir hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, kreş ve çocuk bakımevlerinde, huzurevlerinde, çocuk ıslahevleri ve cezaevlerinde psikolog; rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak görev almaktadırlar. Halen psikologlar için özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanağı sınırlıdır. Ancak endüstri geliştikçe ve iyi eleman yetiştikçe bu alanlarda da psikologların iş bulma olanaklarının artacağı söylenebilir. Son zamanlarda bazı psikologların özel olarak işyeri açtıkları da gözlenmektedir. Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse, eğitimi sırasında felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilir. Halen rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Mevcut ve açılmakta olan üniversitelerin de psikoloji alanında öğretim elemanlarına gereksinmeleri artmaktadır. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir.

Psikoloji Nedir, Psikoloji Ne İş Yapar, Psikoloji Maaşları İş İmkanları

> Psikoloji Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

127 yorum

  1. ya ben bu sene liseye gidicem ama kararimi verdim psikolog olucam ve klinik psikolojisinden de yuksek lisans yapmak istiyorum ama ben matematigim cok iyi MF den psikoloji secebilir miyim ?
    Bir de psikoloji okuyan ya da psikolog olan biri varsa cevap yazabilir mi öğrenmek istediğim çok şey var. :)

  2. Psikolojye sıralalmam tutuyor ama kıl payı yani gideceğim üniversiteler iyi değil ve ileride klinik psijoloji istiyorum onon için de üniversite çok önemli.
    Yine de tercihimi yapsam sizce ileride bu bana sorun olur mu?

  3. Merhaba ben sözel okucam fakat daha sonrasında psikoloji okumak istiyorum bunun için sözelde ve sonrasında ders bölüm vb. olarak ne seçmeliyim nasıl bir yol izlemem gerekiyor kafam çok karışık lütfen yardımcı olur musunuz ?

  4. Ben bu sene liseye baslicam. ilişki uzmanı olmak istiyorum bunun icin hangi liseye gitmem , sayısal sözel eşit ağırlıktan hangisini seçmem , üniversitede hangi bölüme gitmem gerek?(Ve matematiğim kötü)

  5. Sınava bu yıl gireceğim ama hukuk mu daha iyi psikoloji mi bilmiyorum.Hedefimi ona göre belirleyip bir çalışma sistemi uygulamak istiyorum.Psikoloji Bölümü okuyan birisi yardımcı olabilir mi acaba?

  6. Merhaba ben 10. Sınıfım 11. Sinfa geciyorum bolum secilecek piskolojiyi secicem piskolog olmak istiyorum bana piskoloji bolumunde napacagim hakkinda bilgi verirmisiniz piskolog olmak icin ne yapmam gerkiyorrr piskolojiyi bolumunu mu secicem lutfen cevaplarmiisinizzz

  7. BEN ŞUANDA 12.SINIF TM ÖĞRENCİSİYİM PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ İSTİYORUM İLLA Kİ İNGİLİZCE HAZIRLIK OKUMAM GEREKİR Mİ?AYRICA KLİNİK PSİKOLOJİSİ ÜZERİNE DE YÜKSEK LİSANS YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM.ÖNEREBİLECEĞİNİZ ÜNİVERSİTELER VAR MI?

  8. Onumde iki yilim var sinav icin meslek lisesinde cocuk gelisim okuyorum anadoluya nakil almaya korkuyorum orda ki dersler agir gelir diye ama psikoloji okumak icin tum sartlari degerlendirmek istiyorum meslek lisesinden kazanabilirmiyim sizce

  9. Ben imamhatipte okuyorum ve 10.sınıfm.Seneye gidiceğimiz bölümü şimdiden seçecegz.Ben hemşire olmak istiyorum ama o da sayısaldan geçiyor.Fakat bende de hiç sayısal yok ne yapabilirim.

  10. Ben lise ucteyim psikolog olup ozel isyeri acmak istiyorum yani ben psikolog olucam ve hastalarimla konusucam; )ben nasil calismaliyim. Ya da ygs kactan giricem.matemtigim cok iyi deil.ozellikle ozel isyeri acmak icin napilmali Col metal ediyorum lutfen benimle iletisime gecin lutffeeenn

    • bi kazansaydın be güzel kardeşim maaşı sonra düşünürsün maaşla bölüm seçersen ilerde işine küfürle gidersin mantıklı düşünerek hem sevdiğin işi hemde maaşı düşünsen daha mantıklı teşekkürler

  11. bn 2015 mezunuyum lys sınavına girmedim ygs den tercih yapıcam ygs 2 puanım 209 ve adnan menderes üniversitesinde bu sene yeni açılmış psikoloji bölümü var. 2015 tercih kılavuzunda puanını başarı sıralamasını vermemiş aşırı bu bölümü istiyorum acaba bu bölüme girebilirmiyim sanırım klinik psikoloji yazıyodu. yada hangi paun türüyle alır lütfen cevaplarmısınız??

  12. Anadolu lisesindeyim bikac gun icinde bölüm secicem, iş bulmak zormuş, dört yıl okuduktan sonra dört veya altı yıl daha lisans yapmam gerekiyormuş, mezun olur olmaz herhangi biyerde calismam icin mi gerekiyor yoksa kendi kliniğimi acmam icin mi lisans gerekiyor ?

  13. 4 sene okumak mecburi psikolog olmak için. Eğer iki sene üniversite okursan, o üniversiteden mezun olduğunda diplomanda psikoloji mezunu yazacak. Eğer 4 sene okursan diplomanda psikolog yazacak. Tercih senin. Ayrıca Psikolojiyi seçebilmen için YGS-5, LYS-1 LYS-3 sınavlarına girmiş olman gerekiyor. Diğer YGSye girip barajı geçersen de olur ama üniversite seçiminde kullanılacak not ygs 5 ve lys1 ve 3…

    • merhaba ben teknık meslek lısesı 3. sınıf ögrencisiyim pskolog olmak ıstıyorum ygs den hangı derslere yogunluk yanı hangi derslerden daha cok çözmem gerekiyor? birde bununla birlikte ygs den en az kac puan almam gereklı ayrıca ıs bulma olanagı yuksek mı? ve sadece 4 yıl unıversıte okuyarak bıyerde pskolog olarak calısma olanagı bulurmuyum ?

  14. ben psikolog olmak istiyorum bölüm dersleri nedir küçük puanla yani düşük puan alırsam psikolog olm ihtimalim düşermi üniversitelerde küçük puan yüksek puan diye sınılaramı ayırıyorlar bn şuan açık lise okuyorum imam hatipden teşekkürler

    • teşekkürler ama ben buldum cevabını yine de tekrar teşekkürler eğer bakarsanız.ben 4 yıl eğitim alacağım sonra da yüksek lisans yapıp bölüm seçeceğim bölümü oku oku bitmez yaaa ama PSİKOLOJİ den başka da bir şey istemiyorum.Mecbur adam akıllı derslere çalışıp kazanıp yüksek lisansı düşünmeliyim

  15. => 2 yıllık üniversite eğitimiyle psikolog olmak mümkün değildir.

    =>psikolog olabilmek için 4 yıllık (lisans) psikoloji bölümü okumak şarttır.

    =>herhangi bir ygs türünden barajı geçerek lys-1 ve lys-3 sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.