Orman Mühendisliği Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Orman Mühendisliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Orman Mühendisliği Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Orman Mühendisliği Bölümü Tanıtımı:

Orman alanlarının saptanması, korunması, işletmesi ve geliştirilmesi gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Genellikle devlet sektöründe çalışılabilir. Ancak özel sektörde iş bulunabilmekte ve müteahhitlik yapılabilmektedir.

Programın Amacı: Orman mühendisliği programı, orman alanlarının saptanması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda eğitim ve araştırma yapar.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Orman mühendisliği programında başta biyoloji özellikle botanik olmak üzere genellikle kimya, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Lisans programlarına özgü dersler ise, daha çok son iki yılda toplanmıştır. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür. Öğrenciler stajlarını fakültedeki uygulama alanlarında ve kamuya veya özel sektöre bağlı işletmelerde yaparlar.

Gereken Nitelikler: Orman mühendisliği programına girebilmek için, başta biyoloji olmak üzere, fen derslerinde başarılı ve ortalamanın üzerinde bir akademik yeteneğe sahip olmak gereklidir. Açık havada, çoğunlukla da kentlerden uzak, tenha yerlerde yaşamaktan hoşlanan kimseler ormancılıkla uğraşmaktan mutlu olabilirler.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Orman mühendisliği bölümünü bitirenlere “Orman Mühendisi” ünvanı verilir. Orman mühendisi orman alanlarını saptar, haritalarını hazırlar, yeni orman yetiştirilecek araziyi belirler, ağaçlandırma yapar, kesilecek ağaçların belirlenmesi, programlı ağaç kesimi, ağaçlardaki zararlı hayvanlarla ve orman yangınları ile savaşım için gerekli planları hazırlar ve uygular.

Çalışma Alanları: Orman mühendisleri genellikle devlet sektöründe görev almaktadırlar. Bazıları da özel sektörde iş bulabilmekte veya müteahhitlik yapabilmekte ve daha doyurucu kazanç sağlayabilmektedirler.

Orman Mühendisliği Nedir, Orman Mühendisliği Ne İş Yapar, Orman Mühendisliği Maaşları, Orman Mühendisliği İş İmkanları, Orman Mühendisliği İş Çalışma Alanları, Orman Mühendisliği Mesleği Hakkında Bilgiler, Orman Mühendisliği Bölümünün Geleceği, Orman Mühendisliği Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Orman Mühendisliği Bölümü Tercih Edilir mi, Orman Mühendisliği Tanıtımı, Orman Mühendisliği Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Orman Mühendisliği Mezunları Ne İş Yaparlar , Orman Mühendisliği Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Orman Mühendisliği İş Bulma Durumu

> Orman Mühendisliği Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

47 yorum

  1. orman mühendisiyim hiç tavsiye etmem,senede bir yada iki kişi alırlar .O da torpili olanı ,istenmeyen bölüm olduğu için burs vermeyi düşünüyorlar.Atanmak mı :)) Şuan inşaatta çalışıyorum

  2. Arkadaşlar 4yıl sonra bu bölüm nasıl olur acaba çok kararsızım bu bölüme mi gitsem yoksa 2 yıllık att tıbbi Laboratuvar, radyolojimi bilmiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz

      • bir işte kendini geliştirmediğin sürece zaten açıkta kalırsın. bu diğer mühendislikler içinde geçerli. eğer gerçekten bir mesleğin olsun isteseydin 4 yıl çabalayıp yüksek lisans ,akademik kariyer yapabilirdin.

    • kesinlikle yzılmaz kim okuyorsa bunu arkadaşına söylesin ileride işsiz kalmak için birerbir bi bölümdür. 2004 yılında mezun oldum . hala giremedim kpss den çok çok fazla puan lazım şu adna 140000 bin işsiz var orman mühendisliği mezunu gün geçtikçe artıyor. ben markette ancak iş bulabildim. gerisini siz düşünün

      • orman muhendisliginde suana kadar 14bin mezun var orman muhendisleri odasina kayitli 14bin muhendis var anlamadigim nasil 140000 issiz var yillik mezun 450 – 500 arasi sirf bolumu kotulemek icin yorum yazmayin ailemde issisz orman muhendisli yok atanmayan bile sozlesmeli yada serbest calisiyor maas 4-50bin arasinda degisiyor bolum guzel issizlik her meslekte var okumak isteyenler okuyabilir kamuda 4800 maas 4500 tl arazi 411 yangin ucreti ve ek olarak 150 tl partik siz hesaplayin imza basina 10 bin bolum s super tercih edebilirsiniz

  3. İyi bi bolummu yoksa kotumu anlamadım tavsiye eder misiniz okuyan birisi adam akilli anlatsa bi lütfen ha bide marematiksel zekaya sahip olduğumu düşünmüyorum bu bölümü secersem hata mi yaparım yardımcı olabilirmisiniz ?

  4. Ben orman mühendisi olmak istiyorum şuan lise 2 sınıf ogrencisiyim öncelikle orman mühendisi olmak için mf4 mu seçmen lazım eğer seversen hangi sinavlara girip üniversite kazanicam kaç puan lazım ?

    • Kardeş orman mühendisi olmak için mf4 ten 240 250 arası alırsan bursa .bartin.antalya.karadeniz ve rize vb. Üniversitelerde okursun 4 yıllık kpss atama puanı da 70 bence git

  5. Arkadslar ben orman muhendisligi okumak istiyorum pasa gibi bir meslek bence helede kendi yorem de bir orman muhendisi olursam yozgat akdagmadeni…ama bana okunacak okullar ters kayseri erciyeste bu bolum varmi bi bilginiz varmi….birde maasslari baya artiyo diye biliyorum mesai ile felan dikim kesim satis isleri ile 6000 tl buluyo herhalde ama valla altinda 4.4 cip dogadasin guzel meslek bence….bi bilgilendirin beni

    • Resmen hayal dünyasında yaşıyorsun kardeşim. Arkadaşım ogm de çalışıyor ama aldığı maaş dediğin gibi değil. hatta ona sordum biz doktormuyuz dedi :) 6000 tl maaşı alıyorsa doktorlar alıyordur oda çıplak maaş :) 10000 bin orman mühendisi mezun var yeni. kpss den kaç kişi alıyor biliyormusun devlet açta bak bi. 60 kişi 80 kişi alıyor. inanmıyorsan kpss kadrolarına bak. bende orman mühendisliği mezunuyum ve keşke gidip çevre ziraat filan okusaydım diyorum. orman mühendisi olursan kamuda alım pek yok onu diyim. çevre okusaydım belediyelere fabrikalara girebilirdim katı atık tesislerine filan.

  6. Kpss den 80 ve üzeri atanır. Bazen değişir bu 77 de atanabilir 82 de. Herhangi bir orman fakültesini gitmeyn isim yapmış yerlere gidin sdü, istanbul, trabzon sıralama gibi ;)

    • kpss den aldığınız puanın hiç bir önemi yoktur. mülakat ile alım yapıyor kurum. yani büyük torpil lazım girmek için. isim yapmış yer olarak sadece istanbul ve trabzon u söyleyebilirim ben. ki isim yapmış olması garanti okul bitince işiniz hazır anlamına gelmez. dediğiniz okuldan mezun olanların yüzde 90 ını işsiz şu anda.

  7. Orman Mühendisi ortalama aylık geliri 4000 tl civarındadır. Senede 800 mezum verir. 150-200 alım olur yıllara göre değişikşik gösterebilir. Atanma durumunu istatistiğe döktüğümüzde mezun olan her 5 kişiden biri atanır. Diğer meslek gruplarına göre çok yüksek bir orandır örneğin 100 öğretmn den biri atanıyor gerisini siz hesaplayın. Mf4 puanı ile bölüme girebilirsiniz. Özel sektörde de iş imkanı fazladır ve özel sektör için kendini okurken geliştiren bir orman mühendisi devlete atanan bir orman mühendisine göre 3-4-5 kat daha fazla kazanır. Orman Mühendisi çok iyi içer lafıda şehir efsanesidir.

    • Aylık geliri 4000 tl mi ? uçuyorsunuz sanırım arkadaşım orman mühendisi ve o maaşı almıyor. senede 800 mezun verir demişsiniz doğru ama dışardaki 8000 bin mezunun işsiz beklediğini belirtmemişsiniz. sanki o sene mezun olan 800 kişinin sadece kendi arasında yarıştığını ima etmişsiniz. on bine yakın mezun var deniliyor herkes işe girmek istiyor. 10000 mezuna karşılık kpss 2 yıl geçerli ise alım sayısı 150 mühendis nasıl ama baya çok değilmi ! özelde de çok nadirdir iyi bir maaş alabilmesi

  8. merhabalar ben orman mühendisliği okumak istiyorum. şuan anadolu üniversitesi açıköğretim fakultesi konaklama işletmeciliği 1. sınıf öğrencisiyim. bu bölümmden orman mühendisliğine geçiş yapabilirmiyim. yada ne yapmam lazım. tekrar üniversite sınavına girip istenilen puanı elde ettikten sonra çıkan okula gitmem mi gerekiyor. sorumu cevaplandırıp beni aydınlatırsanız sevinirim ?

  9. ben ormn mühendisliğini okudum ama inanın okunacak bir bölüm gidin iki yıllık daha düzgün bir bölüm okuyun. devlete girmek çok zor her yıl 1000 kişi üzerinde mezun var. alımlar 50 kişi 80 kişi sonuç şansınız çok çok az. özel sektörtde iş bulursunuz benim gibi ama inanın bu işleri okumadan bulursunuz. bir yıl daha çalışın daha yüksek puan alrak başka bölümleri tercih edin bütün hayatınızı kararmayın gençler.

      • Evet girdim. kpss den 81 puan almıştım ancak mülakat getirdiler sonradan. mülakatta elendim tabi doğal olarak :) arkadaşlarımdan giren olmadı pek. ya zaten genel olarak memur mühendis alımlarına bakarsanız arık eskisi gibi kpss den alınmıyor. kurumlar kendisi yapıyor sınavı mülakatı artık.

    • 700 e yakın mezun olan kişi var. atanamayan orman mühendisi sayısı 8000 ila 10000 arasında. kpss iki yılda bir yapılıyor ve devlete alınan orman mühendisi sayısı 100 – 150 kişi arasında . kpss puanı olarak 85 ve üzeri alman ayrıca yapılan mülakatı kazanman gerekiyor.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.