Muharrem Orucu Ne Zaman Başlıyor Tutulacak 2013

Muharrem Orucu ne zaman tutulacak, Muharrem Orucu ne zaman başlıyor 2013

Muharrem Orucu

Hicri Takvim’e göre Muharrem ayının ilk günü 4 Kasım Pazartesi gününe denk geliyor. Hicri Takvim’de yılbaşı olan 1 Muharrem’i oruçlu olarak geçirmek isteyenlerin Pazar gününü Pazartesi gününe bağlayan gecede oruca kalkmaları gerekiyor. Hadislere göre Muharrem ayının ilk on gününü oruçlu geçirenler, o yıl boyunca bereketli kazanca sahip oluyor.

Bu ay içindeki Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde oruç tutanlar 900 yıllık nafile oruç sevabı kazanıyor.

Bu ayda 10 günlük nafile orucu tutmak ve son gün aşure pişirmek değerli ibadetlerdendir. Bunları yerine getiren Müslümanların öldükleri zaman Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’le birlikte cennete girecekleri rivayet edilir. Eğer 10 gün oruç tutacak durumu olmayan varsa 8, 9 ve onuncu günlerde de oruç tutabilir. Yolculuk yapanlar bu orucu tutmayabilir.

Muharrem orucu Kurban Bayramı’nın birinci gününden sonra 20 gün sayıldıktan sonra hesaplanır. 20. gün Muharrem 1’dir. Bugünden itibaren oruç tutmak isteyenler 10 gün boyunca tıpkı ramazan orucu gibi imsak vaktine kadar yiyip içtikten sonra nafile orucu tutmaya niyet ederek gün doğumu ve gün doğumu arası hiçbir şey yiyip içemez. Akşam ezanı okunduktan sonra yemek yenebilir.

Alevi inancına göre 12 gün boyunca Kerbela şehitlerinin anılması için düğün, nişan, sünnet töreni yapılmaz, et yenmez, su içilmez. Su ihtiyacı yenilen diğer yemeklerden karşılanır. 12. gün 12 imam anısına aşure çorbası yapıldıktan sonra oruç sonlanır. Alevi inancında samimiyet esastır. Aynı şekilde Muharrem orucunda da belli çıkarlar için oruç tutulmaması gerekir. Oruç öylesine bir ibadet değildir. Ortada bir iman ve dine bağlılığın olması gerekir. Boş tutulan orucun dini değeri yoktur.

Muharrem orucu Hz. Adem dahil olmak üzere bütün peygamberler tarafından tutulmuş bir oruçtur. Ancak Aleviler için bu orucun önemi Kerbela şehitlerini anmaktır. Kerbela’da İmam Hüseyin ve arkadaşlarının müthiş bir vahşete maruz kalarak uzun süre aç bırakılıp şehit edilmiştir. Aleviler bu orucu tutarak 12 imama bağlılığının ispat etmiş olurlar.

Oruç tuttuğumuz süre boyunca kin, nefret, kıskançlık duygularından arınmalı, kavga etmemeliyiz. Mümkünse bu özellikleri bu oruçtan itibaren kişiliğimizden tamamen çıkartmalıyız. Oruç süresince temizliğe önem vermeli, su içmemeye özen göstermeliyiz. İmamların çektiği acılara saygı duyarak bu dönemde düğün, nişan gibi eğlenceler düzenlememeliyiz.

Muharrem Orucuyla İlgili Hadisler

-Kim haram aylarda(n olan Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb’de) üç gün oruç tutarsa, o kişi için 900 yıllık ibadet sevabı verilir.”Resulullah buyurdu ki her kim herhangi bir haram aydan Perşembe, Cuma ve Cumartesi olmak üzere üç günü oruçlu geçirirse, kendisine (her güne karşılık) 900 sene ibadet sevabı yazılır.” (Taberani)

-Kim, muharrem ayından bir gün oruç tutarsa, o ayda tuttuğu her gününe karşılık o kimse için otuz sevap vardır.

-Zilhiccenin sonuncu günü ile Muharremin ilk gününü oruçlu geçiren kişi geçen seneyi oruçla bitirmiş, gelecek seneyi de oruçla karşılamış olduğundan Allah-ü Teala ona elli senelik kefaret yazar.

Muharrem Orucu Hakkında Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.