Misakı Milli Nedir

I. Dünya Savaşı’na pek çok umut ve hayal ile giren Osmanlı Devleti, savaşın her alanında çok büyük bir bozguna uğramıştır. Devlet içerisindeki yöneticiler, devletin eski kudretine kavuşacağı, kaybedilen toprakların tekrar elde edileceği ve Osmanlı’nın yeniden güçlü olacağı gibi beklentilerle savaşa katılmış olsalar da savaş, Osmanlıyı yıkıma götüren en büyük etkenlerden bir tanesi olmuştur. Osmanlı Devleti, yaşadığı bu yıkımın ardından son olarak toplanan Mebusan Meclisi sonrasında Misakı Milli kararlarını açıklamışlardır. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, Misakı Milli nedir kısaca sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

Misakı Milli, Osmanlı Devleti’nin yaşadığı bozgunun ardından oluşabilecek bir barış antlaşmasında, devletin kabul edeceği minimum şartları gösteren ulusal ant niteliğinde bir bildiridir. 1. Dünya Savaşı’nda yaşanan bozgunun ardından devlet yöneticileri, içinde bulunulan durumun içinden nasıl çıkılabileceğine dair fikirler yürütüyorlardı. Toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde, daha önceden Mustafa Kemal Atatürk’ün gizli oturumlarda hazırlamış olduğu metinlerin de dahil olduğu manifesto, 28 Ocak 1920 tarihinde kabul edilmiştir. Bunun ardından Türk kurtuluş manifestosu da diyebileceğimiz Misak-ı Milli, 17 Şubat 1920 tarihinde halka açıklanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra devletin sınırları, çok büyük derecede Misak-ı Milli kararlarından etkilenerek belirlenmiştir. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, Misak-ı Milli sınırlarının belirli bir kısmından feragat edilmiştir. Musul, Kerkük, Halep gibi bölgeler, Türk insanının yoğun olarak yaşadığı bölgeler olmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı diğer devletlere bırakılmışlardır.

Misakı Milli Nedir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.