Misaki Milli Kararları Nelerdir

Misaki Milli günümüz Türkçesinde “Milli Yemin” veya “Ulusal Ant” anlamını taşımaktadır. Misaki Milli, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında çıkarılmış olan bir bildiridir.

misak-i_milliOsmanlı Mebusan Meclisi, İstanbul’da toplandıktan sonra 28 Ocak 1920 gününde oy birliği neticesinde Misaki Milli kararlarını kabul etmişlerdir ve bu kararlar 17 Şubat günü kamuoyu ile paylaşılmıştır. Misaki Milli kararları aynı zamanda I. Dünya Savaşını sona erdirerek barış antlaşmasında Türkiye’nin istediği gibi asgari şartları bünyesinde taşımıştır.

Bu yazımızda Misaki Milli kararları nelerdir kısaca sizler için derlediğimiz bilgileri sizlere sunacağız.

Misaki Milli Kararları:

1- Mondors Ateşkes Antlaşmasının imzalandığında işgal edilmemiş olan bölgeler kesinlikle Türklere aittir.

2- Araplar kendi geleceklerine kendileri karar verecekler ve Arapların yoğun olduğu bölgelerde referandum yapılacaktır.

3- Elviya-i Selase sınırları içine giren Kars, Ardahan ve Batum’da gerekli görülürse referandum yapılacak.

4- Batı Trakya kendi geleceğini referandum ile seçecek.

5- Türklerin siyasi, mali ve adli gelişmesini engelleyecek sınırlamalar kesinlikle kabul edilmeyecek. (Kapitülasyonlar maddesi)

6- Diğer ülkelerde bulunan Türklere hangi haklar tanınıyor ise Türk devletinde bulunan azınlıklara da aynı haklar verilecek.

7- Türk devleti İstanbul’un, Marmara denizinin ve Halifenin güvenliğinin sağlandığı zaman ticret için son derece önemli olan boğazları trafiğe açacak.

Misaki Milli Kararları Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Sorularınızı ve Önerilerinizi Aşağıdaki Yorum Bölümünden Hemen Bize İletin. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.