Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Kütüphanecilik bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Kütüphanecilik Bölümü – Mesleği hakkında bilgiler :
Kütüphanecilik Bölümü Tanıtımı:
Kitapların, yazılı dökümanların korunmasını sağlayarak istenildiğinde ilgili kişilere verilmesini, kütüphanelerden kişilerin en iyi şekilde yararlanmalarını amaçlar. Mezunlar devlet kütüphanelerinde, gazete ve özel kurumların arşivlerinde çalışabilirler.
Programın Amacı: Kütüphanecilik programının amacı, bilgi, düşünce ve sanat ürünlerini toplama; onların kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlama, kütüphanelerin kurulmasına ve işletmesine ilişkin eğitim ve araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kütüphanecilik programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda sosyoloji, tarih ve psikoloji vb. Sosyal bilim dallarında temel bilgi kazandırıcı derslerden başka, kütüphaneciliğin tarihi, okul kütüphaneleri, halk kütüphaneleri, kataloglama ve sınıflama, kütüphane mevzuatı, çocuk edebiyatı, bilgisayar vb. dersler okulutur.
Gereken Nitelikler: Kütüphanecilik programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, Türkçe’yi iyi okuyup yazabilen, analitik düşünme gücü yüksek, ayrıntı ile ilgilenmekten ve sistematik kavranmaktan, kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları gereklidir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:Kütüphanecilik programını bitirenler Kütüphaneci” ünvanı ile görev yaparlar. Kütüphaneci, bir kütüphanede, yayınlanmış eserler arasında satın alınacakları seçer; kitap ve dergilerin sınıflandırılması, katalogların düzenlenmesini ve devamlı olarak okuyucuya ulaştırılmasını sağlar, kütüphanelerin katalog ve danışma kısmında okuyuculara, aradıkları bilgileri bulmada yardımcı olur, onarılacak veya ciltlenecek kitapları ayırır, kütüphanedeki eserlerden bilgiler derler ve bunları okuyuculara sunar. Kütüphaneci kapalı yerlerde ve genellikle sessizlik içinde, kütüphanenin büyüklüğüne ve tipine göre yalnız ya da başka meslektaşları ile birlikte çalışır. Geceleri ve tatillerde açık olan kütüphanelerde kütüphaneciler nöbet tutarlar.
Çalışma Alanları: Kütüphanecilik mezunları kamu sektörüne ve özel sektöre ait kütüphanelerde, arşivlerde ve bilgi verme merkezlerinde görev alırlar. Kültür Bakanlığına ve üniversitelere ait kütüphaneler, kamu kesiminin en geniş işveren bölümünü oluşturmaktadır. Özel sektörün bilgi verme merkezleri ve özel arşivleri ücret yönünden daha doyurucu çalışma alanlarıdır. Bir yabancı dil bilmek bu alanda iş bulma şansını artırmaktadır.
Kütüphanecilik Nedir, Kütüphanecilik Ne İş Yapar, Kütüphanecilik Maaşları, Kütüphanecilik İş İmkanları, Kütüphanecilik İş Çalışma Alanları, Kütüphanecilik Mesleği Hakkında Bilgiler, Kütüphanecilik Bölümünün Geleceği, Kütüphanecilik Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Kütüphanecilik Bölümü Tercih Edilir mi, Kütüphanecilik Tanıtımı, Kütüphanecilik Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Kütüphanecilik Mezunları Ne İş Yaparlar , Kütüphanecilik Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Kütüphanecilik İş Bulma Durumu
> Kütüphanecilik Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz
hangi lise ve üniversitler okunmalı