Körler Alfabesinin İcadı Körler Alfabesini Kim Buldu

Körler alfabesini kim buldu, körler alfabesinin icadı

Körler Alfabesi Ne Zaman İcat Edildi

Bazı icatlar vardır sadece maddeye hitap eder. Alırsınız kullanırsınız rahat edersiniz. Ama bazı icatlar sırf faydadan ibarettir, maddeyi aşar. İcadın kıymeti karşıladığı ihtiyaca göre ölçü­lür. Şimdi sorarım size görmek kadar büyük bir ihtiyaç var mıdır? “Evet, nefes almak.” Onu biliyoruz. O yaşamak için zaten lazım, onu geç. Biz burada bu soruyu görmenin ne kadar elzem bir ihtiyaç olduğunu anlatabilmek için sorduk. Neyse konumuza dönelim. İşte ışıktan mahrum olan, görme yetisi bulunmayan insanların bu ihtiyacını bir nebze olsun giderebilecek, dış dün­yayla arasında bir köprü oluşturabilecek bir şey icat etmek nasıl sevap, nasıl şahane bir şeydir sormayın gitsin. Körler alfabesi denilen bu ica­dın mucidi olan, 4 Ocak 1809 doğumlu Louise Braille adındaki kişi, görme engellilerin okuması ve yazması için dünya çapında bir körler alfabe­si icat ederek, gözleri göremeyen insanların hiç olmazsa parmaklarıyla görmesini sağlamıştır.

korleralfabesiParis yakınlarındaki bir köyde dünyaya gözle­rini açan Braille, üç yaşındayken babasının oda­sında bulunan bir sayaç iğnesinin gözüne bat­ması sonucu büyük ölçüde görme yetisini kay­betti. Sol gözü tamamen kör olan Braille’nin sağ gözü de etkilendi ve 6 yaşında tamamen kör oldu. Ailesinin verdiği büyük bir destekle, kendisinden oku­ması ve yazması isteninceye kadar okula devam etti.

Çok zeki bir çocuk olan Braille, 7 yaşında Paris’te bulunan Genç Körler Kraliyet Enstitü- sü’nden burs kazandı ve bu başarısıyla dünyanın ilklerinden biri olarak kabul edilen bir olaya imza attı. O günlerde kör bir gencin hâli içler açışıydı ve tek yapabileceği sokaklarda para dilenmekti. Fakat Braille’nin kazandığı bu burs onun görme­yen gözlerine ışık oldu. l’den 6’ya kadar belli bir düzen içinde sıralanmış kabartmalı noktaların üzerinden parmaklarla geçilip okunabilecek bir alfabe buldu. Özel karakterler içeren, Asya dille­ri dışında hemen hemen her dile uyarlanan bu alfabe karanlıkta yaşayanlara ışık olmuştur.

3 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.