Kıyı İllerimizin İç Bölgelerimizdeki İllerden Daha Fazla Yağış Almasının Nedeni Nedir

Türkiye’de bir çok etkenden dolayı bölge bölge hüküm süren iklim özellikleri ve iklimlere bağlı olarak bitki örüleri farklılık arz etmektedir. Bu durumun temelinde ise ülkemizdeki dağların uzanışı ve konumu da büyük oranda etkilidir. Dolayısıyla da ülkemizde her bölgenin ve her yörenin aldığı yağış oranı da farklı olmaktadır. Bu yazımızda kıyı illerimizin iç bölgelerimizdeki illerden daha fazla yağış almasının nedeni nedir kısaca sizlere açıklmaya çalışacağız.

turkiye-iklim-haritasiYukarıda da belirttiğimiz gibi ülkemzin kıyı kesimlerinde yer alan illerimiz daha fazla yağış alırken iç bölgelerimizde bulunan illerimiz kıyı kesimlerimizdeki illere göre daha az yağış almaktadır. Bu duruma nedne olan bir çok etken var iken aslında temel neden; iç bölgelerimizdeki illerimizde karasal iklim hüküm sürdüğünden dolayı yağışın az olmasıdır çünkü karasal iklimin görüldüğü yerler çok fazla yağış almamaktadır.

KArasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde nem miktarı oldukça azdır bu nedenden dolayı da bu nem miktarı yağışın meydana gelmesi için yeterli olmamaktadır. Bununla birlikte Kuzey ve Güney kıyılarına dağlar paralel uzandığından dolayı ılıman ve nemli olan hava kütleleri iç kesimlere ulaşamaz ve bu nedenle de iç kesimlerdeki illerde karasal iklim sonucunda kuru ve kurak hava meydana gelir.

Türkiye’de kıyı kesimlerdeki illere göre karasal iklimin görüldüğü iç kesimlerdeki iller daha fazla soğuk olmaktadır. Bu nedenle de Doğu Anadolu bölgesinde yer alan iller yükseltilerinin de fazla olması endnei ile daha fazla soğuk olmaktadır.

Kıyı İllerimizin İç Bölgelerimizdeki İllerden Daha Fazla Yağış Alma Nedeni Hakkındaki Bilgilerinizi ve Sorularınızı Sizler de Yorum Bölümünden Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.