Kaşıntının Nedenleri

Kaşıntının Nedenleri Nelerdir

Vücudun çeşitli yerlerini sert bir şekilde ovalama isteğine kaşıntı denir. Şiddetli kaşıntı kişiyi oldukça rahatsız eder, hatta bazen uykusuzluğa ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Kaşıntının gerçek nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte derideki sinir hücrelerinin vücutta salgılanan histamin adlı bir salgıdan etkilenerek kaşıntı oluşturduğu tahmin edilmektedir. Bunun yanı sıra kaşıntılar bir deri veya bir iç hastalığının sebebi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Hiçbir hastalığı bulunmaya kişilerde kaşıntının olması tamamen psikolojik bir durumdur.

Kaşıntının Nedenleri

Kaşıntı sonucu meydana gelen bazı deri hastalıkları da bulunmaktadır. Mesela egzema ve kurduşen hastalıkları kaşıntıyla birlikte oluşmaya başlar. Deride kuruluk da kaşınmaya neden olur. Özellikle kış aylarında kuruluğun daha da artmasından dolayı kaşıntılar artabilir. Deride uyuz, bit gibi asalak hayvanların olması da kaşıntıyı arttırıcı bir unsurdur. Cilt doktorları bunun teşhisini hemen koyabilir ve basit tedavi yöntemleriyle kısa zamanda başarılı sonuçlar alarak kaşıntıyı önleyebilir. Söz konusu kaşıntı vücuttaki bir bende varsa bu cilt kanserinin başlangıcının işaretidir. Bu gibi durumlarda gerçek tanının konması için cilt doktorunun biyopsi yapması gerekmektedir.

Tiroid salgısındaki bozukluklar nedeniyle de kaşıntı oluşabilir. En sık görülen kaşıntı türüyse böbrek hastalıklarından kaynaklanır. Guatr, karaciğer rahatsızlıkları ve demir eksikliği gibi kan hastalıkları da kaşıntı oluşmasında etkili faktörlerdendir.

Kaşıntının Nedenleri Hakkında Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.