Karadeniz Bölgesi Bölümleri

Karadeniz Bölgesi Bölümleri ve Özellikleri Nelerdir

Karadeniz Bölgesinin Bölümleri ve Yöreleri

a. Doğu Karadeniz Bölümü

Gürcistan sınırından başlayarak, Ordu’nun doğusunda bulunan Melet Çayı’na kadar olan kesim Doğu Karade­niz Bölümü’nü oluşturur.

Bölümün diğer bölümlerden farkı Doğu Karadeniz dağ­larının kıyıdan itibaren birden bire yükselerek 3000 met­reyi aşmasıdır. Bölümün bu özelliği, beşeri ve ekonomik özellikleri doğrudan etkilemektedir.

Her mevsim yağış alan, kış mevsimi ılık geçen bölümde mısır, fındık ve çay gibi tarım ürünleri yetiştirilir. Tarım alanları çok dar ve parçalıdır.

Balıkçılık en fazla bu bölümde yapılır. Kıyı kesiminde nüfus yoğunluğu fazladır. Bölümde kentsel nüfus oranı azdır. Göç nedeniyle nüfus kaybetmektedir.

Doğu Karadeniz Bölümü, Sahil Yöresi, Yukarı Kelkit Yö­resi ve Çoruh Yöresi olmak üzere üç yöreye ayrılır.

 

b.  Orta Karadeniz Bölümü

Ordu’nun doğusundaki Melet Çayı’ndan başlayarak Sinop’un doğusuna kadar uzanan geniş bir bölümü içeri­sine alır.

Orta Karadeniz Bölümü’nün, Doğu ve Batı Karadeniz’e oranla yerşekilleri daha sade, yükseltisi daha azdır. Ka­radeniz kıyısı boyunca uzanan Canik Dağları’nda yük­selti 1500 metreyi aşar. Bu dağın kuzeye bakan yamaç­ları, Karadeniz’e dökülen akarsular tarafından derin ola­rak yarılmıştır. Bu yüzden Karadeniz’in nemli etkileri iç kısımlara kadar sokulma imkanı bulmuştur. Bölümün bu özellikleri beşeri ve ekonomik faktörler üzerinde doğru­dan etkilidir.

Orta Karadeniz Bölümü, Canik Dağları Yöresi ile Orta Karadeniz Ardı Yöresi (Yeşilırmak yöresi) olmak üzere iki yöreye ayrılır.

 

C.  Batı Karadeniz Bölümü

Kızılırmak deltasının batısından başlayarak Adapazarı Ovası’nın doğusuna kadar uzanan Batı Karadeniz Bölü­mü, fazla yüksek olmayan sıradağların ve bunlar ara­sında uzanan geniş vadilerin uzandığı bir bölümdür.

Batı Karadeniz Bölümü; Karadeniz iklim koşullarının ta­mamen etkili olduğu Küre Dağları Yöresi ile Batı Kara­deniz Ardı Yöresi olmak üzere iki yöreye ayrılır.

Karadeniz Bölgesinin Bölümleri Yöreleri ve Özellikleri Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.