Kapitalizm Nedir

Eski yıllarda, sanayi devrimi olmadan önceki zamanlarda insanlar, genelde hayatlarını doğal şekilde ve doğa ile barışık olarak sürdürüyordu. Toprağı işleyerek sahip olduğu mahsülleri tüketerek geçimini sağlıyor, sadece ihtiyacı olan kadarını üretiyor ve kullanıyordu. Ancak sanayi devrimi ile birlikte, tüm Dünya insanlarına daha farklı bir anlayış gelmiştir. Bu anlayış, daha fazlasına sahip olma anlayışıdır. İnsanlar, sanayi devriminden sonra ihtiyacı olandan çok daha fazlasına sahip olmaya arzu duymuştur. İşte tam da burada, kapitalizm sistemi devreye girecek ve bilinçsizce yaşayan insanların beyinlerini ele geçirerek onları kapitalizm sistemin birer kölesi haline getirecektir.

Sanayi devrimi ile birlikte insanlar, seri üretim yapabilir hale geldiler. Bunun yanında sanayi devrimi sayesinde zenginleşen insanlar, istedikleri herşeye sahip olabilecek kadar güce kavuştular. Ancak bu güçlerini, herkesin çıkarına olacak şekilde değil de sadece kendi kişisel çıkarlarını kullanacak şekilde değerlendirdiler. Bu anlayış, bütün insanlığı daha fazlasına sahip olabilme yarışına soktu.

Günümüzde, bir ürünü satmak için yapılan çeşitli reklamlarla insanların beyinleri etkilenir ve reklamı yapılan ürünü satın aldığı zaman insana sonsuz mutluluk geleceği hissi verilir. Bu sayede insan zihninde yapılan bir oyunla 20 lira değerindeki bir ürünü, insanlara on katı, yirmi katı değerinde satılması mümkündür. İnsanlar da bu oyuna düştükleri takdirde bütün hayatlarını, bu sistemin en üstündeki bireyleri beslemek için kullanırlar. Örneğin bir ayakkabıya, üzerinde sadece bir markanın logosu olduğu için değerinin on katı fazla para öderiz. Aslında burada satın aldığımız şey ayakkabı değil, ayakkabının üstündeki markanın bizlerde yaratacağı ego hissidir. 250 liraya satın aldığımız bir ayakkabının değeri 30 lira ise, geriye kalan 220 lirayı da bu hissi yaşamak için öderiz. İşte kapitalizm, bizleri kandırarak bize bir hiç uğruna bu 220 lirayı ödetmeyi başarmış bir dünya düzenidir.

Bu sistemde alt tabakalarda bulunan her zaman canla başla çalışır, yukarıda bulunan insanların zenginliklerine zenginlik katmak amacıyla hayatını heba eder. Her zaman son model telefonları almak ister, bunu alsa dahi yeni çıkan bir modeli gördüğü anda onu ister, daha iyi ev, daha iyi ayakkabı, daha iyi bir elbise. Elindekiyle yetinmesini bilmeyip her zaman daha iyisini ve daha pahalısını isteyen insanlar, kapitalist sistemin en sevdiği oyuncaklardır.

Kapitalizm Nedir Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.