Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir

Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir hakkında bilgi kısaca.

Kalıtsal Rahatsızlıklar, sağlıklı hayat sürdürmemizi ve gelişmemizi engelleyen bir durumdur. Kalıtsal hastalıkların yanı sıra çevresel sebeplerden kaynaklı hastalıklar da mevcuttur. Hastalıklar her dönemde yaşanabilir. Çocuğun doğarken anne ve babadan gelen hastalıkları kalıtsal olarak taşıyabileceği  (renk körlüğü, hemofili) gibi, annenin hamilelik esnasında yaşadığı psikolojik,fizyolojik rahatsızlıklar da anne karnındaki çocuğun büyüme ve gelişimini etkileyebilir.

Renk körlüğünde yeşil, mavi ve kırmızı renkler ayırt edilemez. Aşağıda yazan 29 sayısını okuyabiliyorsanız renk körü değilsiniz demektir:

renk_körlüğü_testi

Orak hücreli anemi hastalığında kırmızı kan hücreleri orak şeklini alır. Bunlar normalde yuvarlak olup vücudun ihtiyacı olan oksijeni taşımaktadır. Ancak bu bozulmaya uğradıklarında dolaşım bozukluğu, damar tıkanıklığı gibi sonuçlar verir.

Hemofilide kan pıhtılaşması azalmıştır. Bir yeri kanayan hemofili hastasının kanamasının durdurulması güçtür.

Down sendromlu hastalarda fazladan kromozom bulunmaktadır. Bu kromozom 21. kromozom çiftinde bulunur. Vücut yapılarında farklılıklar bulunan bu hastalar birbirlerine benzeyen bir yüz tipine sahiptirler. Zekaları orta ile hafif arasında bir seviyededir.

Obezite kalıtsal olabildiği gibi çevre şartlarına da bağlı olabilir. Aşırı kilo almaya neden olur. Şeker hastalığında kanın şeker olanı aşırı yükselir.

Alzheimer hastalığı unutkanlıkla ilgilidir. Başlarda küçük unutkanlıklar olur fakat sonradan insan hiçbir şeyi hatırlayamaz.

Hiper tansiyon kalıtsal olup kan basıncının sık sık yükselmesi ile ilgilidir. Kalp krizi kalbin pompalama işlemini ani olarak durdurması sonucu meydana gelir.

Akdeniz ateşinde eklem ağrısı, göğüs ağrısı, karın ağrısı, yüksek ateş gibi bulgular önemlidir.

Kanser hastalarında hücreler kontrolsüz olarak çoğalır. Kalıtsal ve çevreye bağlı olarak oluşabilir. Tedavinin isabetli olabilmesi için erken teşhis mühimdir.

Kistik fibrozis tutulum yapar. Sonradan farklı farklı organları da etkileyebilir. Akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri ve dış salgı bezlerinde bu rahatsızlık oluşabilir.

Yapışık kulak memesi sadece estetik ile ilgilidir. Genetik olarak çocuklara geçer.

Astım nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Yanlarında astım ilacı bulunduran bu hastalar temiz havada dolanmalı, kapalı mekanlarda uzun uzadıya kalmamalı ve sigaradan uzak durmalıdır.

Kas hastalıkları genel olarak genetik bir durumdur.

Kalp ve damar hastalıkları genel olarak genetik kökenlidir.

Kemik erimesinde vücut iskeleti yavaş yavaş belli bir süre içerisinde erir. Bazı eklemler git gide fonksiyonlarını kaybeder. Bu rahatsızlığa sahip olanlar bol bol süt ürünü tüketmesi tavsiye edilir.

Kalıtsal Hastalıklar Vikipedi Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.