
Jelatin ne işe yarar kullanım alanları ve jelatin nedir konusunda kısaca bilgi veriyoruz.
Jelatin, jel yapıcı özelliği olan hayvansal proteindir. Çoğunlukla gıda ürünlerinin yapımında kullanılan jelatinden çeşitli sanayi dallarında da yararlanılır. Jelatin hayvanların derisinde ve kemiklerinde bulunan kollajenden elde edilir; bu amaçla hayvanların post, deri, kemik ve dokuları baz ya da asitlerle bir ön işlemden geçirildikten sonra kaynatılır ve jelatin özütlenir. Kolay sindirilen bir protein olmakla birlikte bazı aminoasitlerden yoksun olduğu için besleyici değeri düşüktür. Açık sarı ile kirli sarı arasında değişen renklerde, hemen hemen tatsız ve kokusuz bir madde olup ince saydam levhalar, granüller ya da toz halinde satışa sunulur. Oda sıcaklığında ve hava almayan kaplarda kuru olarak saklandığında uzun süre dayanıklılığını korur.
Sıvı bir ortam içine konduğunda sıvıyı tutarak şişen jelatin tanecikleri, karışıma belli bir ısının uygulanması sonucu eriyerek sol oluşturur, soğutulduğunda ise jel haline geçerek katılaşır. Bu kütle yüksek sıcaklıklarda tekrar sol haline dönebildiği gibi, sol haldeyken soğutularak yeniden jel haline geçirilebilir. Jelatinin jel oluşturma süresi ve yumuşaklığı protein ve şekerin derişimi ile sıcaklığa bağlıdır. Çırpıldığında köpük oluşturabilen bu maddenin emülsiyon yapıcı ve kararlılaştırıcı etkisi vardır. Et yemekleri, çorba, şekerleme ve tatlı gibi çeşitli yiyeceklerin yapımında, dondurma ve yağ-su karışımları gibi emülsiyonların kararlılığının sağlanmasında kullanılan jelatinden ayrıca şeker, aroma, gıda boyası ve meyve asitleriyle karıştırılarak jöle yapımında da yararlanılır.
Jelatin gıda sanayisinin yanı sıra, kozmetik ürünleri, kapsül, merhem, pastil ve plazma ürünlerinin üretimi başta olmak üzere eczacılık sanayisinde, fotoğraf filmi ve kâğıdı ile boya üretimi gibi öbür sanayi dallarında ve taş baskı işlemlerinde de kullanılır.
Türkçede jelatin nasıl yazılır arkadaşlar?