İstiklal Marşı Nedir

İstiklal marşı nedir kısaca hakkında bilgi, İstiklal marşı nedir

İstiklal Marşı Türkiye Cumhuriyeti için yazılmış milli marştır. Türkiye tam olarak kurulmadan önce, Kurtuluş Savaşı’nda halkın haklı mücadelesi sırasında 1920’de İsmet Paşa, bir milli marş yazılması teklifinde bulundu. Bu teklife yönelik bir yarışma düzenlendi. Bu milli marş ile halk zor dönemlerinde motive olacak ve kahramanlıkları hiç bir zaman unutulmayacaktı. Aynı zamanda zaten ulusu kurtarmak için birleşmiş halkın milli duyguları daha da artırılması amaçlanmıştır. Yarışmaya katılımın sağlanabilmesi için de en iyi güfteye 500 TL ve en iyi besteye 1000 TL ödül konulmuştur. Yarışma kapsamında 724 şiir değerlendirilmiş ancak hiçbiri beğenilmemiştir. Ödül karşılığı böyle yüce bir şiiri yazmak istemeyen Mehmet Akif yarışmaya katılmayı tercih etmemiştir. Ancak yarışmayı düzenleyen isimlerden biri Hamdullah Suphi, Mehmet Akif’in yarışmaya katılmasını özellikle istemiş ve bir rica mektubu yazmıştır. Mehmet Akif’in tüm çekincelerini ortadan kaldıran bu mektubun ulaşmasından 48 saat sonra Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı tamamlamış ve kendi imzasını atmadan göndermiştir. TBMM’de 1 Mart 1921’de tüm milletvekillerine okunan şiir alkışlarla karşılandı ve İstiklal Marşımız olarak onaylandı. Mehmet Akif İstiklal Marşı ile ilgili bir konuşmasında, şiiri Türk milletine ve kahramanca savaşan askere armağan ettiğinden bahsetmiştir. Bu marşın tümüyle millete ait olduğunu kendisinin bunun için sadece bir aracı olduğunu ifade etmiştir. İstiklal Marşı daha sonra Mehmet Akif’in Safahat adlı kitabında da diğer eserleri gibi yer almamıştır.

Şiir için yapılan yarışmadan sonra beste için de başka bir yarışma yapılmıştır. Yarışmaya dönemin başarılı bestecileri olan Hüseyin Saadettin Arel, Lemi Atlı, Ali Rifat Çağatay, Mehmet Baha, Rauf Yekta, Sadettin Kaynak, Zeki Üngör gibi isimler katıldı. Bu yarışma henüz sonuçlanamadan savaşın yoğunluğu tüm ülkede hissedilmiş ve marş farklı yerlerde farklı şekillerde okunmaya başlanmıştır. Bu karışıklığın önüne geçilmesi için 1924’te Maarif Vekaleti tarafından bir beste seçilmesine karar verilmiştir. Ali Rifat Çağatay’ın bestesinde karar kılınmasından sonra 1930 yılına kadar bu besteyle İstiklal Marşı okundu. Ancak 1930’da İstiklal Marşı’nın bestesinde yenileşmeye gidilmiş ve o dönemde Cumhurbaşkanlığı Orkestrasının şefi pozisyonundaki Zeki Üngör tarafından yeniden bestelenmiştir. Zeki Üngör’ün bestesinin üzerine yapılan düzenlemelerden armonik düzenleme Edgar Manas’a bando düzenlemesi de İhsan Servet Künçer’e aittir.

Toplam 10 kıtadan oluşan İstiklal Marşı’nın son kıtası 5 dizelik ve geri kalan kıtalar 4’er dizelik olmak üzere toplam 41 dizeden oluşmaktadır. Aruz vezniyle yazılmıştır ve feüâtün (fâilâtün)/fei- lâtün/feilâtün/feilün(fa’lün) kalıbına uymaktadır. Mehmet Akif Ersoy tüm milli duygularını şiire yansıtmış ve Türk milletinin savaşın en içinde olduğu bu günleri büyük bir beceriyle anlatmıştır. Geçmişten beri hep hür yaşayan Türk milletinin vatanına olan düşkünlüğünü tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermiştir. Bundan sonra Türk milletinin ne olursa olsun bağımsız yaşamaya devam edeceğinin altını da çizmiştir. İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası tüm resmi törenlerde ve gerekli yerlerde bestesiyle birlikte okunmaktadır. Türk milletinin ve bağımsızlığının en önemli sembollerinden biridir.

İstiklal Marşı Nedir Hakkında Yorumlarınızı Bizimle Hemen Paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. Toplam 10 kıtadan oluşan İstiklal Marşı’nın son kıtası 5 dizelik ve geri kalan kıtalar 4′er dizelik olmak üzere toplam 41 dizeden oluşmaktadır. Aruz vezniyle yazılmıştır ve feüâtün (fâilâtün)/fei- lâtün/feilâtün/feilün(fa’lün) kalıbına uymaktadır. Mehmet Akif Ersoy tüm milli duygularını şiire yansıtmış ve Türk milletinin savaşın en içinde olduğu bu günleri büyük bir beceriyle anlatmıştır. Geçmişten beri hep hür yaşayan Türk milletinin vatanına olan düşkünlüğünü tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermiştir. Bundan sonra Türk milletinin ne olursa olsun bağımsız yaşamaya devam edeceğinin altını da çizmiştir. İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası tüm resmi törenlerde ve gerekli yerlerde bestesiyle birlikte okunmaktadır. Türk milletinin ve bağımsızlığının en önemli sembollerinden biridir.
    İstiklal Marşı Ne

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.