İlmiye Sınıfının Devletin Gelişmesine Katkısını Açıklayınız

Osmanlı Devleti döneminde devletin işleyişini sağlayan devletin iş ve işlemlerini yürüten bir takım kurumlar kurulmuştur. Bu yazımızda bu kurumlardan birisi olan ilmiye sınıfının devletin gelişmesine katkısını açıklayınız kısaca hakkında sizlere bilgiler aktaracağız.

imgOsmanlı Devleti döneminde devletin gelişmesini sağlayacak olan aydınların büyük bir kısmı medreselerde yetiştirilmiştir ve yetiştirilen bu kişiler aynı zamanda ilmiye sınıfını oluşturmuştur. Eğitim-öğretim, dini ve adalet işlerinden sorumlu olan görevlilerin hepsi ilmiye sınıfını meydana getiriyordu.

Medreselere yetiştirilerek mezun edilen kişiler ilmiye sınıfı üyesi olurken aynı zamanda da mahkemelerde kadılık, hastanelerde doktorluk yaparlardı. İlmiye sınıfının devletteki en yüksek kademesi ise Şeyhülislamlık idi.

Osmanlı Devletinde özellikle devletin siyasetine büyük yönler veren ilmiye sınıfı, devletin gelişimine büyük katkılar sağlamıştır. Medreselerde iyi derecede eğitim alan ilmiye sınıfı üyeleri mezun olduklarında devlet için iyi yetiştirilmiş birer aydın olarak devlet işlerinde görevlerini alıyordu.

Osmanlı Devletinin son zamanlarında ise ilmiye sınıfın devletin gelişmesinde büyük bir engel haline gelmiştir çünkü ilmiye sınıfı bilimden uzak kalmaya başlamıştır oysa ki; bilimin olmadığı ülke gelişmeden yoksun olacaktır. Bununla birlikte ilmiye sınıfının matbaanın kullanılmasını engellemesi de devletin gelişmesini durdurmaya başlamıştır.

İlmiye Sınıfının Devletin Gelişmesine Katkısı Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Bölümünden Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.