Hatay ilinin anavatana yani Türkiye’ye katılması Türk tarihi açısından son derece önemli bir tarihi olay niteliği taşımaktadır.
1921 Ankara Antlaşması imzalandıktan sonra Türkiye ile Suriye sınırı çizilmiştir ve bu sınıra göre Hatay ili Türkiye sınırlarının dışında bırakılmıştır. Ancak Türkiye ile Fransa’nın yapmış olduğu antlamşa neticesinde Hatay’da özel bir bir yönetim kurularak bu ilde Türk dili ve Türk parası kullanılacaktı yani bu antlaşmaya göre Hatay’da yaşayan vatandaşlara geniş haklar verilmiştir.
Türk vatandaşlarının oldukça çoğunlukta olduğu Hatay ili Misak-ı Milli sınırları içinde bulunduğundan dolayı Mustafa Kemal Atatürk başından beri Hatay’ın Türkiye sınırları dışında kalması konusunda ikna olmamıştır çünkü bu durum hem ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü hem de halkı üzmüş ve rahatsız etmiştir. Bu nedenle de Mustafa Kemal Atatürk; “kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde kalamaz.” diyerek Hatay’ı anavatana katmak için çalışmalara başlamıştır.
2 Ekim 1938 gününde Hatay ili Bağımsız Hatay Devleti olarak isim alarak devlet niteliği kazanmıştır ve bu devletin ilk Cumhurbaşkanı Tayfun Sökmen olmuştur. Bu sırada II. Dünya Savaşı kendisi için bir tehlike olan İngiltere, Türkiye’nin Hatay’ı alması içind estek vermiştir ve bu durum akabinde 23 Haziran 1939 gününde Türkiye ve Fransa arasında antlaşma yapılmıştır. Bu antlaşma ile 29 Haziran 1939 gününde de Hatay, Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırlarına katılmıştır ve böylece Türkiye ile Suriye sınırı tekrar çizilmiştir.
Hatay’ın Anavatana Katılması Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Yorum Kısmından Hemen Bizimle Paylaşın.
Hemen Yorum Yaz