Harita çiziminde yeryüzü şekillerini göstermek için kullanılan en yaygın yöntemler

Harita çiziminde yeryüzü şekillerini göstermek için kullanılan en yaygın yöntemler

Yeryüzü, dağ, ova, deniz gibi birçok yerşeklinin bir arada bulunduğu bir ortamdır. Dolayısıyla bu ortamın tamamen aynı şekilde küçültülüp kağıda dökülmesi imkansızdır. Harita çiziminde her zaman hata payı vardır. Bu payın en aza indirilmesi için birtakım çizim yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler şunlardır:

–        İzohips Yöntemi: Eş yükselti eğrileri de denmektedir. Deniz yüksekliğinden itibaren aynı oranda yükselen, birbirini kesmeyen eğriler çizilmesiyle oluşturulur. Eğriler iç içe kapalı çizilir.

–        Renklendirme Yöntemi: Bu yöntemde her yükselti farklı renkle gösterilir. Denizler mavi ve derinliklerine göre mavinin tonları şeklinde; karalar yeşil, sarı ve kahverenginin tonları şeklinde çizilir. Mesela denizlerin en derin noktası koyu maviyle, karaların en yüksek noktaları kahverengiyle hatta bazen mor renkle gösterilir.

–        Gölgelendirme Yöntemi: Özellikle belli bir bölgedeki yerşekilleri çizilirken kullanılan bir yöntemdir. Güneş’in yer şekline 45 derecelik açıyla geldiği varsayılır. Bu açıyla gelen Güneş’in yeryüzü şeklinin önünde bıraktığı gölgenin açıklık ve koyuluk durumuna göre eğim belirlenmiş olur. Gölgenin açık olduğu yerde eğim fazla, koyu olduğu yerde eğim azdır.

–        Kabartma Yöntemi: Yer şekillerinin kabartılarak gösterildiği haritalardır. Kabartılı yerler tepe ve dağları, alçakta kalan yerler ova ve düzlükleri temsil eder. Haritaya üstten değil tam hizadan bakınca kabartıların yer şekillerine çok benzediği fark edilir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.