Halkçılık İlkesi Nedir Özellikleri

Halkçılık ilkesi özellikleri, halkçılık ilkesi nedir

Bu ilkenin açıklanması için önce halk tanımının doğru bir şekilde yapılması gerekir.  Milleti oluşturan toplumsal grupların tümüne halk denir.

Halkçılık ilkesinin amacı: Farklı toplumsal gruplara mensup kişilere devletin eşit mesafede durmasıdır. Kanunların herkese eşit bir şekilde uygulanması, devletin personel alımında adil davranması, her toplumsal sınıfa aynı değeri vermesi hedeflenmiştir. Herkes kanunlar önünde eşittir. Bunun yanı sıra halkçılık, millete demokrasi kültürünü de aşılamayı planlamaktadır.

Halkçılık ilkesi Doğrultusunda Yapılan Devrimler:

Kadın-erkek eşitliğinin sağlanarak cinsiyet farkından doğan haksızlıkların önüne geçildi. Yeni hukuk düzeni oluşturularak her vatandaşın kanun önünde eşit olduğu ilkesi benimsendi. Gayrimüslimlere verilen ayrıcalıkların tümü kaldırıldı. Onlar da Türk vatandaşlarının tümüne uygulanan kanunlar uygulandı. Soyadı Kanunu çıkarılarak toplumsal sınıf farklılıklarına yol açan “paşa, ağa, bey, hoca, hafız…” gibi unvanların kullanımı yasaklandı. Cumhuriyetin niteliklerine sosyal devlet ilkesi de eklenerek bu doğrultuda durumu iyi olmayan vatandaşlara yönelik teşvik ve yardımlar yapıldı.

Bu ilke, cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerinin de benimsenmesi sonucu meydana gelmiş ve bu ilkelerden etkilenmişlerdir.

Halkçılık İlkesi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.