Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarım ve Hayvancılık

hayvancilik

Ülkemizin her bölgesinde farklı iklim koşulları ve bu iklim koşullarına da bağlı olarak bitki örtüleri hakim olmaktadır. İklim koşullarının ve bitki örtüsünün farklı olması ise bölgelerin denize olan mesafeleri ile yakından alakalıdır. Örneğin; denize yakın olan Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgelerinde iklim koşulları ve bitki örtüleri iç kısımlardaki bölgelere göre farklılık göstermektedir. Ayrıca bitki örtüleri üzerinde sıcaklık, nem, yağış ve basınç gibi faktörler de yakından etkilidir.

Bölgelerde yapılan ekonomik faaliyetleri etkileyen en temel etken yeryüzü şekilleri ve iklim koşullarıdır.

Güneydoğu Anadolu bölgesi denize uzak bölgedir ve yeryüzü şekilleri bakımından engebelidir. Bu özellikler bölgede yapılan gerek tarım gerek hayvancılık gerekse turizm gibi faaliyetler üzerinde etkili olmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesin Yetiştirilen Tarım Ürünleri:

Bölgede en fazla buğday ürünü yetiştirilmektedir. Ayrıca buğday haricinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde en fazla arpa, pirinç, pamuk, mercimek, Antep Fıstığı ve üzüm yetiştirilmektedir. Adıyaman ilinde de bol miktarda pamuk ve tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Hayvancılık:

Bölgede engebeli ve tarıma elverişli olmayan alanlar oldukça fazladır bu nedenle de bu alanlarda hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Tarıma uygun olmayan alanlarda halk hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde genel itibari ile koyun ve keçi besiciliği yapılmaktadır. Ayrıca Kilis ve dolaylarında da ipek böceği yetiştirilmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Ekonomik Faaliyetleri Konulu Yazımız Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bizimle Paylaşın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.