Güneş Tutulması Nedir Nasıl Oluşur

Güneş tutulması nedir kısaca, Güneş tutulması nasıl oluşur

Evrende Dünya, Güneş ve Ay belirli çizgisel hız ve düzende hem kendi aralarında hemde kendileri  hareket etmektedirler. Bu şekilde gece, gündüz ve mevsimler oluşmaktadır. Hepsi bir düzene bağlıdır. Fakat bazen olası durumlar gerçekleşir. Bunlardan biride Güneş tutulmasıdır.

Kısaca Güneş tutulması, Ay’ın günlük hareketleri esnasında Güneş işe Dünya arasına girerek  kısmen yada tamamen Dünyayı karanlıkta bırakması olayına denir. Bu durum çok nadir görülür. Çünkü Ay, her seferinde Güneşin tam olarak önünden geçmez en fazla 5 derecelik bir açı ile geçer. Bu olay bir yıllık sürede en fazla üç yada dört kez yaşanır. Güneş tutulması esnasında kesinlikle ve asla çıplak göz ile bakılmamalıdır Güneşe. Ancak tam tutulma sağlandığında bakılmalıdır. Gözler için son derece tehlikelidir ışınlar.

güneş tutulması

Türkiye de en son gözlenen Güneş tutulması 2006 yılında 29 Mart tarihinde izlenmiştir. Gök bilimciler tarafından Türkiye de izlenebilmesi tahmin edilen Güneş tutulmasının 2014 yılının 29 Nisan ‘da yaşanması bekleniyor.

Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına girdiğinde ki açısıyla Güneş tutulması çeşitleri oluşmuştur. Bunlar;

  • Tam tutulma
  • Hibrit tutulma
  • Halkalı tutulma
  • Parçalı tutulma

Güneş tutulması nasıl oluşur ve güneş tutulması nedir kısa bilgi verdik. Aşağıdaki video ile daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

3 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.