Geleneksel Köy Tiyatrosunun Özellikleri

Bu sayfamızda geleneksel köy tiyatrosu ve geleneksel köy tiyatrosunun özellikleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Köylüler tarafından geçmiş zamanlarda düğün, bayram ve uzun kış gecelerinde eğlenmek ve vakit geçirmek için oynana oyunlara geleneksel köy tiyatrosu adı verilmektedir. Dramatik folklor ürünleri olan bu eserlere seyirlik köy oyunu, Türk halk tiyatrosu gibi isimler de verilmektedir.

Bu oyunlar doğaçlama olarak sahnelenir yani bunların herhangi bir yazılı metni yoktur. Sadece konuları belli olan bu oyunlarda oyuncalar konuya ve rollerine uygun şekilde hareket ederler. Oyun her defasında bir konu etrafında değişik şekillerde sahnelenir. Bu oyunların bir hazırlık evresi de yoktur. En tecrübeli köylü, bu oyunlarda rejisör görevini üstlenmektedir. Oyunda dekor ve sahne de yoktur. İnsanlar halka halinde toplanmakta ve oyun bu çemberin içerisinde sahnelenmektedir. Oyunun oynandığı alana orta, etraftaki halkaya da şenlik adı verilmektedir.

Kullanılan makyaj malzemesi siyah kömür ve beyaz undur. Temsil edilen tipe göre özel kıyafetler giyilmektedir. Oyunlarda bazen müzik ve dansa da yer verilmektedir.

Seyirlik Köy Oyunu Nedir İle İlgili Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.