Fil Olayı Hakkında Bilgi

Fil Olayı Hakkında Bilgi, Fil Olayı Nasıl Olmuştur?

Fil Vakası

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu yıl Mekke’de çok önemli bir olay yaşandı. Ebrehe adında bir komutan Yemen’de büyük bir tapınak inşa ettirmişti. Artık Kâbe’nin değil kendi tapınağının ziyaret edilmesini istiyordu. Bu sebeple büyük bir ordu ile Kâbe’yi yıkmak için yola çıktı. Ordusunda filler de vardı. Mekke yakınlarında konaklayan ordu Mekkelilere ait bazı hayvan sürülerini gasp etmişti. Bu sürüler içinde Abdülmuttalip’in iki yüz devesi de vardı. Abdülmuttalip Ebrehe’nin yanına giderek develerinin geri verilmesini istedi. Ebrehe bu duruma şaşırdı, “Ben buraya kutsal Kâbenizi yıkmaya geldim sen ise develerinin peşindesin.” diyerek şaşkınlığını ifade etti. Abdülmuttalip ise ona, “Ben develerin sahibiyim. Kâbe’nin sahibi ise Yüce Allah’tır. Şüphesiz ki Allah kendi evini koruyacaktır.” şeklinde cevap verdi. Ebrehe bu cevap karşında daha da şaşırdı ve adamlarına Abdülmuttalip’in develerini geri vermesini emretti. Abdülmuttalip Mekke’nin etrafındaki dağlara saklanmış olan halkının yanına döndü. Herkes korku ve panik içinde olacakları bekliyordu.

Ebrehe ordusuna hücum emri verdi. Ordu harekete geçmiş ilerlerken bir anda ordunun en önündeki fil yere çöküp kaldı. Ne yapsalar Kâbe’ye doğru hareket etmiyordu. Askerler fili hareket ettirmeye çalışırken gökyüzünde bir karaltı belirdi. Ebabil kuşlarından oluşan büyük bir kuş sürüsü ordunun üzerinde dönmeye, pençelerindeki ve gagalarındaki taşları orduya atmaya başladı. Taşlar kime isabet etse o kişi oracıkta can veriyor ya da yaralanıyordu. Kısa bir süre içinde fil ordusu dağılıp gitti. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de Fil suresinin mealinde şöyle anlatılmıştır:

“Rabbin, fil sahiplerine neler etti görmedin mi?
Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
Onların üstüne sürü sürü kuşlar gönderdi.
O kuşlar, onların üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar atıyordu.
Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.” (Fil suresi, 1-5. ayetler.)

Mekkeliler bu olayı sevinçle karşıladılar. Fil olayı olarak meşhur olan bu olaydan sonra Arapların Kâbe’ye verdikleri önem daha da arttı.

(bk. Mustafa Fayda, “Fil Vak’ası”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 13, s. 70-71.)

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.