Günümüz Türk milletinin temelini oluşturan Eski Türkler kendilerine özgür bir yaşam tarzı ile yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Bu yazımızda eski Türklerin yaşam biçimi kısaca hakkında sizler için derlediğimiz bilgileri sizlere aktaracağız.
Eski Türk toplumları; devleti idare edenler (beyler) ve idare edilenler (halk) olmak üzere iki gruba ayrılıyordu. Eski Türk toplumlarında sosyal sınıflar yoktu. İdare edenler olan beyler, toplumun idaresinden yükümlüydü. Toplumsal yapıda liyakat temel alındığından dolayı soy, servet, makam ve mevki gibi unsurların insanların farklı bir sosyal tabakaya mensup olmasını sağlamıyordu. Eski Türk toplumlarında zeki, çalışkan ve başarılı olan kişiler yükselebiliyordu; halktan biri iken idri ve askeri kadrolara geçebiliyordu.
Eski Türk toplumlarında sosyal hayatta insanların birbirleri ile olan ilişkileri yazılı olmayan ve insanlar için kanun özelliği taşıyan “Töre” ile düzenleniyordu. Özellikle İslamiyet öncesi Türk toplumlarında kanun değerini taşıyan tek unsur töre idi. Öyle ki; eski Türk toplumlarında “İl (devlet) gider törü (töre) kalır” sözü ile törenin önemi vurgulanmıştır.
Eski Türk toplumlarında dayanışma ve yardımlaşma duyguları oldukça yoğun ve güçlü idi. Çünkü eski Türk toplumları yardımlaşma ve yarışma ortamı içinde yaşamlarını devam ettiriyordu. Dolayısıyla da bir aile haline gelen toplum birbirlerinin her yardımına koşarak birbirlerinin ihtiyaçlarını hiç düşünmeden karşılıyorlardı.
Eski Türklerin Yaşam Şekli Nasıldır Konulu Yazımız Hakkındaki Görüşlerinizi ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bizimle Paylaşın.
Çok iyi kim ne derse desin çok işime yaradı sayenizde ödevimi yaptım sağ olun