Ebedi Hayat Nedir Edebi Hayatın Anlamı Ne Demek

Edebi Hayat Ne Demek, Edebi Hayat Nedir Kısaca Anlamı

Dünya hayatının bitip ahiret hayatının başladığı sonsuz dönemdir. Ruhun, bedenin esaretinden kurtulmasıdır. İnsan, ilk kez ruhlar aleminde yaratılmış, ardından önce ana rahmine düşmüş, ardından şekillenip belli bir kalıba konarak canlı hale gelmiştir. Öldükten sonra tekrar başka bir vücuda girip ahrette sonsuza kadar yaşamaktır ebedi hayat.

Ruh bedenden ayrılırken kendisini sarıp sarmalayan her şeyden kurtulur ve gerçek yüzü ortaya çıkar. Bu yüzden bu ayrılış sırasında insanların kime veya neye iman ettiğini açıklaması önemlidir. İnsanın içindekini kimse bilmez, ancak ölmeden önce açıklananlar da tıpkı ruh gibi bedenden çıkar ve kişinin ne düşündüğü belli olur.

Dünya’nın bile belli bir süresi varken içinde yaşayan canlıların sonsuz olması imkansızdır. Öleceğini bilerek yaşayan tek canlı insandır. İnsan ölümsüzlüğü hayal edemeyecek kadar ölüme yakındır. Fakat ölümün nasıl bir şey olduğunu hiçbir insan bilemez. Çünkü şimdiye kadar ölen kimse geri gelmemiş ve öldükten sonra neler yaşandığını anlatamamıştır. Bizler ölüm, ahiret, kıyamet gibi kavramları sadece Allah’ın peygamberlere gönderdiği vahiyleri yardımıyla öğrenebildik.

İnsanlar yıllarca sonsuzluğu aramış, ancak bulamamıştır. Zaten bunu bulmak da imkansızdır. Zira Kuran’da geçen bir ayete göre “Her canlı ölümü tadacaktır.” Tıp teknolojisinin müthiş gelişmelerine rağmen ölüme çare bulanamamıştır. Çare bulunan tek şey insan ömrünün biraz daha uzatılması olmuştur.

Kur’an’a göre ölen her insan ahiret hayatının başlangıcında bir sınava tabi tutulacak, Dünya’da yaptığı zerre kadar iyilik ve kötülükler tartıda tartıldıktan sonra çıkan sonuca göre cennete veya cehenneme gidecektir. İnsanın yaptığı hiçbir şeyi Allah tarafından unutulmaz.

Ölüm yalnızlıktır. Çünkü insan öldükten sonra yanında kimse yoktur. Herkes onun ulaşamayacağı bir uzaklığa gitmiştir. Yıkanır, kefenlenir, cenaze namazı kılındıktan sonra toprağa gömülür. Bundan sonra Dünya’dakilerle tek iletişimi tek taraflıdır ve sadece dualardan ibarettir. Münker ve Nekir isimli sorgu melekleri ona sorular sorar ve insan verdiği cevaplarla cennet veya cehenneme giden kapıyı kendileri aralar. İnsanlar kıyamet gününe kadar mezarda bekletilir.

Kıyamet Dünya’nın tamamen yok olduğu, yaşamın sonlandığı zamandır. İsrafil meleği sura iki kere üfledikten sonra kıyamet kopar ve insanlar dirilir. Ardından hepsinin sorgusu yapılır. Bundan sonra bütün insanlığı sonsuz bir hayat bekliyordur. Tabi ki insanların önünde gideceği iki yer vardır. Dünya’da yaptıklarına göre ödüllendirileceği veya cezalandırılacağı cennet ve cehennem…

İnsan, öldükten sonra Allah’a kavuşur. Yaratıldığı yere geri döner. Bu sonsuz yaşama hazırlık, Dünya’da başlar. Allah’ın bize ilettiği vahiylere uymak veya uymamak kişilerin kendi iradesindedir. Bunlara uyduğumuz taktirde cennete, uymadığımız taktirde cehenneme gideriz. İnsanlar cennete gitmek istese de bazıları, belki de çoğu Allah’ın emirlerine riayet etmez ve günah işlemeye devam eder. Gerçekten cennete gitmek isteyen insanın öleceğinin bilincinde olması ve bunu sürekli aklına getirerek yaşaması gerekir. Bu bilinçte olan insan Allah’a itaat eder, günahlardan sakınır.

Aslolan ölümden korkmak değil, her an geleceğini varsayarak buna göre hazırlanmaktır. Bunu başaranlar “ölmeden ölenler”dir. Allah’ın sevgisini kazanan kullardır.

Edebi Hayatın Anlamı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.