Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi ve Önemi

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ (8 Mart)

8 Mart Dünya Kadınlar gününün tarihi, Kadınlar günü tarihçesi hakkında bilgi

Kadın hakları konusundaki ilk mücadele 1789 Fransız Devrimi yıl­larında başladı. 1791 yılında, Fransa’da başlayan hareket “Kadın Hakları Deklerasyonu”nun kaleme alınmasıyla yeni bir tartışmaya neden oldu. Dünya Kadınlar Günü de ilk defa 1800’lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma şartları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve sonrasında çıkan yangında ölmeleriyle gündeme geldi. 8 Mart, bütün dünya ile birlikte ülkemizde de 8 Mart tarihi önem taşımaya başladı.

ABD’nin New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, 1857 yılında genel greve gittiler. 8 Mart günü olan bu olay, 1910’da toplanan Dünya Kadınlar Kongresi’nde “Dünya Ka­dınlar Günü” olarak kabul gördü, Bu tarihten sonra bütün ülkelerde o gün Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Ülkemizde ise kadınların öne çıkması Cumhuriyetle birlikte baş­lar. ilk defa 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart, 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve soka­ğa taşındı.

Özellikle Atatürk’ün başlattığı “Kadın Hakları Devrimi” bütün dün­yadan önce Türkiye’de ortaya çıktı ve 1934 yılında çıkan bir yasa ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Ülkemizde kadınlar, Cumhuriyet’ten sonra aynı okullarda okumaya başladı, hayatın farklı alanlarında hizmet üretmeyi sürdürdü, milletvekili seçilebildi ve tek başlarına birey olarak değer gördü.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programında Türkiye de etki­lendi, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 8 Mart, 12 Eylül 1980’deki ihtilalden sonra dört yıl kutlanmadı. 1984’ten itiba­ren her yıl çeşitli kadın teşkilatları tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı. Dünya Kadınlar Gününün önemini ve tarihi aktardık.

derszamani.net

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.