Dolmanın Tarihçesi ve Türleri

Dolma, Ortadoğu ve Balkanlar’da yaygın olarak yapılan, içi doldurulmuş sebze ve et yemeklerine verilen ad. Anadolu mutfağının çeşitlilik gösteren yemeklerinden biridir. Etli ve zeytinyağlı olarak ikiye ayrılır. Tereyağı ya da margarinle pişirilen etli dolmanın harcı (içi) kıyma, çentilmiş soğan, pirinç (ya da bulgur) ve baharattan oluşur. Yalancı dolma da denen zeytinyağlılara kıyma konmaz; pirinç ve soğanla birlikte dövülmüş fındık, fıstık ya da ceviziçi, kuşüzümü gibi malzeme kullanılır. Dolmanın Tarihçesi ve Türleri hakkında bilgi.

Dolma çeşitleri içinde önemli bir yer tutan yaprak sarmaları, başta asma yaprağı ve lahana olmak üzere, pazı, karalahana, marul, fındık, ayva, ebegümeci, evelik, kabak çiçeği yapraklarının içine etli ya da zeytinyağlı dolma harcı konduktan sonra sarılarak pişirilir. Patlıcan, kabak, dolmalık biber, domates, hıyar, acur, enginar, pırasa, balkabağı, kavun, şalgam gibi sebzelerin içi temizlendikten sonra harç doldurularak hazırlanan sebze dolmaları, pişirildikten sonra istenirse yağda ya da fırında kızartılabilir. Anadolu’da yaz aylarında içi oyularak kurutulan patlıcan, biber, hıyar ve acur kışın dolma yemeklerinde kullanılmak üzere saklanır.

Kesilip içleri temizlenen tavuk, hindi, ördek ve kaz gibi hayvanlar sebze ve yaprak dolmalarında olduğu gibi, hazırlanan harçla doldurulduktan sonra dikilir; haşlandıktan sonra kızartılır ya da fırınlanır. Keklik, bıldırcın, çulluk ve sülün gibi av kuşları da kümes hayvanlarında olduğu gibi doldurulur. Körpe kuzu da yüzülüp temizlendikten sonra doldurulmak ve fırınlanmak yoluyla hazırlanır.

Uskumru ya da kolyoz balığının dolması da yapılır. Temizlenip kılçıkları çıkarılan balığın içine harç doldurulduktan sonra una bulanıp kızartılır. Kızartmanın yumurtaya bulanarak da yapıldığı olur. Midye dolmasında da balık dolmasındaki gibi harç hazırlanır; bu harç temizlenmiş midyenin bir tarafına konur ve kabukları kapatılarak haşlanır. Bumbar ve şirden de kümes hayvanlarında ya da av kuşlarında olduğu gibi doldurulur.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.