Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Diş Hekimliği bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Diş Hekimliği Bölümü – Mesleği hakkında bilgiler :
Diş Hekimliği Bölümü Tanıtımı:
Diş hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir.
Programın Amacı: Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.
Gereken Nitelikler:Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye “Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması”, beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise “Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması” ve “Diş Hekimi” ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar, takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır, takma dişi yapar veya yaptırır, yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb düzenekler koyar, diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde, yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.
Çalışma Alanları:Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabibler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.
Diş Hekimliği Nedir, Diş Hekimliği Ne İş Yapar, Diş Hekimliği Maaşları, Diş Hekimliği İş İmkanları, Diş Hekimliği İş Çalışma Alanları, Diş Hekimliği Mesleği Hakkında Bilgiler, Diş Hekimliği Bölümünün Geleceği, Diş Hekimliği Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Diş Hekimliği Bölümü Tercih Edilir mi, Diş Hekimliği Tanıtımı, Diş Hekimliği Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Diş Hekimliği Mezunları Ne İş Yaparlar , Diş Hekimliği Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Diş Hekimliği İş Bulma Durumu
> Diş Hekimliği Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz
Arkadaşlar ben lise bir e gidiyorum ve diş hekimliği istiyorum el becerisi de var en çok çalışmam gereken dersler nelerdir kısaca beni bilgilendirebilirmisiniz
Ben sınava girmedim,diş hekimliği istiyordum ama el becerimin de pek olduğunu düşünmüyorum sizce tercih etmeli miyim
Bence tercih yap çünkü önünde 5 yıl olacak bu 5 yılın 3 yılı uygulamalı dersler sonuç olarak elin alışacak 1. Sınıftaki yazınla şu anki yazın bir mi sanki?
Ben daha sınava girmedim, diş hekimliği istiyorum ama el becerimin olduğu pek söylenemez sizce yine de tercih yapiyim mi
Biz yurt disinda oturuyoruz ve benim kizim hollandada disci asistantligi okudu Turkiyede dis hekimligi okumak istiyor dis hekimligi okuya bilmesi icin neler gerekli acaba ?
bencede güzel bir site
çok güzel
bencede harika oldugunu düşünüyorum
5 yıl okuduktan sonra hasanede çaışmak için geçmemiz gereken bir sınav var mı
Hayir yok uzmanlasmak istersen var