
Dermatoloji Nedir, Dermatoloji Hakkında Kısaca Bilgi
Dermatoloji, deri hastalıklarının tanı ve tedavisini konu alan tıp dalı. Dermatoloji, iç hastalıklarının alt uzmanlık dallarından biri olarak 18. yüzyılda gelişti; o çağda her deri döküntüsünün frengi olmasından kuşkulanıldığı için, bu uzmanlık dalı öncelikle zührevi hastalıkların tanı ve tedavisiyle bağdaştırıldı. Çağdaş dermatoloji ancak 20. yüzyılın başlarında, frengiye karşı etkili ilaç tedavisinin bulunmasından sonra bağımsız bir tıp dalı niteliğini kazanabildi.
Derideki hastalık belirtilerinin kolayca gözlenebilir olması, dermatolojinin kısa sürede bağımsız bir tıp dalı olmasını sağlamış, ama bu dalın bilimsel temelleri ancak 19. yüzyılın ortalarında Avusturyalı hekim Ferdinand von Hebra tarafından atılabilmiştir. Deri hastalıklarında, derideki patolojik değişikliklerin mikroskopla incelenmesine dayalı bir yaklaşım öneren Hebra’dır. Hebra’ yı izleyen dermatologlar, çalışmalarını deri hastalıklarının tanımlanması ve sınıflandırılması konusunda yoğunlaştırdılar. 1930′ larda Steven Rothman’m öncülüğünde, bu hastalıkların biyokimyasına ve fizyolojisine ağırlık veren yeni bir yaklaşım, 20. yüzyılın ikinci yarısında daha etkili tedavi yöntemlerinin gelişmesini sağladı. Bu yöntemlerle dermatoloji, derideki mantar hastalıklarını denetim altına almayı, deri kanserlerinin erken tanısını ve tedavisini, pem- figus ve kızartılı lupus gibi kronik deri hastalıkları ile sedef hastalığını tedavi etmeyi başarmıştır.
Türkiye’de ilk dermatoloji araştırmaları, I. Abdülmecid döneminde Zambako Paşa tarafından başlatıldı. 1849’da kurulan Mek- teb-i Tıbbiye-i Şahane’de 1889’da ayrı bir dermatoloji kürsüsü açıldı. 1933 Üniversite Reformu’yla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği’ nin başına getirilen ve adının verildiği hastalığı tıp literatürüne kazandıran Dr. Hulusi Behçet, tıp fakültelerinde kürsü başkanı olan ilk Türk hekimlerindendi. İstanbul’daki ilk dermatoloji kürsüsünü, 1945’te kurulan Ankara Tıp Fakültesi’nin Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsü izledi; o tarihten sonra kurulan bütün tıp fakültelerinde birer dermatoloji kürsüsü vardır.
Merhaba benım sorum şu bundan 8 ay once saçlarım dokuldu ve şımdı tam bır kellik yaşıyorum doktor saç kıran dedı ılç verdı fayda etmedi şimdi ıse kaşlarım kırpıklerm ve kısaca vucudum bir cok yerınde dokuldu ne yapmalıyım lutfen cvp verın