Deniz Suyu Niçin Tuzlu Olur, Deniz Suyu Neden Tuzludur Kısaca Açıklayalım.
Yaz aylarında yüzme için kullandığımız deniz hayatımızın vazgeçilmezidir. Ancak hepimizin dikkat ettiği gibi suyu yuttuğumuz takdirde tadının tuzlu olduğunu farketmişizdir. Deniz suyunun içindeki tuz denizin tadını farklılaştırır peki denizlerdeki tuz nasıl oluşur?
Bilim adamlarının eski zamanlardan beri yaptığı teorilere göre : dağlardan denize gelen akarsular denizi tuzlandırıyordu. Bu fikrin sebebi ise akarsular, dağlardaki kayaları aşındırarak tuzunu denizlere aktarıyordu ve bu sayede tuz oranları denizde artıyordu.
İncelemeler neticesinde denizlerin tuz oranlarının sabit olduğu anlaşıldı ve yer kabuğundaki çatlaklar sayesinde Cl (klor) dışarı çıkıp denize karışır. Bu sayede sodyum ile birleşip Sodyum Klorür tuzunu meydana getirirler. Bu sisteme göre tuzluluk oranının sürekli artması gerekmekteyken bilim adamlarınca fazla tuz çökeliyordu ve bu sayede tuz belirli bir oranda dengede kalıyordu.
İlginç bir dengenin olduğu denizlerde tuzluluk miktarı buharlaşma arttıkça artmaktadır. Yani sıcakların çok sert olduğu bölgelerde denizlerin tuzluluğu, buharlaşma miktarının fazla olması sebebiyle artış göstermektedir.
Hemen Yorum Yaz