Cumhuriyet Döneminde Toplumsal Alanda Yapılan İnkılapların Amaçları

Cumhuriyet döneminde toplumsal alanda yapılan inkılapların amaçları nelerdir hakkında bilgi kısaca özet, Cumhuriyet döneminde toplumsal alanda yapılan inkılapların amaçları

Toplumların tercih ettiği kıyafetler, kültürel özelliklerine bağlı olarak değişir. Türkler çok eski bir millet olduklarından tarihin eski zamanlarından bugüne kadar kıyafetlerinde büyük değişimler geçirmişlerdir. Örneğin Osmanlı Devleti’nde padişahların kıyafetleri çok görkemli kumaşlardan yapılmıştır ve padişahların ihtişamını temsil etmiştir. Bazı padişahlar ise halkın giymesini istediği kıyafetleri yayınlattıkları fermanlarla yönetmişlerdir.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Türkler için cumhuriyet dönemi başlamıştır. Cumhuriyet döneminde pek çok yenilik yaşayan Türk halkı kıyafetlerini de yenilemiştir. Çağdaş bir toplumun çağdaş kıyafetler giymesi gerektiğini düşünen Mustafa Kemal, fesin giyilmesini kaldırmış ve şapka zorunluluğu getirmiştir.

Çıkarılan şapka kanununa göre devlet memurlarına şapka giyme mecburiyeti getirilmiş ve daha modern bir düzenlemeye gidilmiştir. Bu yasayla amaçlanan şapkanın zorunlu olarak kullanılması değil, artık fesin kullanılmamasıdır. Kadınların kıyafetleri ile ilgili bir değişiklik gündeme gelmemiştir.

Din adamları ile ilgili düzenlemeler de yapılmıştır. Diğer dinler de dahil olmak üzere tüm din adamlarının mesleklerini icra ettikleri mabetler ve dini törenler dışında dini kıyafetler giymemesine yönelik düzenlenmeler yapılmıştır.

Tarikatlar o dönemde toplumu birbirinden ayıran ve bu şekilde de gelişmeye set vuran yapılar haline gelmiştir. Bu nedenle de cumhuriyet döneminde yapılan yeniliklerde şeyhlik, dervişlik, dedelik, seyitlik, müritlik, çelebilik, falcılık, üfürükçülük gibi uğraşlar yasaklanmıştır.

Bu tarz ünvanların da engellenmesi amacıyla insanları ayırt etmekte kullanılan Hacı, Hafız, Molla, Efendi gibi sıfatlar kaldırılmış ve yerine 1934 yılında çıkarılan Soyadı Kanunu ile soyadlar getirilmiştir.

Bunun yanında sosyal alanda takvim ve saatlerde değişiklikler yapılmış, ağırlık birimleri ve tatil günleri de değiştirilmiştir. 1 Ocak 1926’da başlayan uygulamayla yeni saat sistemine ve miladi takvime geçilmiştir. Tatil günü cuma iken pazar olmuştur. Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri de metre,  kg gibi birimlerle değiştirilmiştir.

Cumhuriyet Döneminde Toplumsal Alanda Yapılan İnkılapların Amaçları Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.